Skip to main content

A XX. Alapműveleti Matematikaverseny a Mikszáthban

Írta: Horváth László
Megjelent: 2015. június 15. Hétfő, 04:57
 
„A természet nagy könyvében csak az tud olvasni, aki ismeri azt a nyelvet,
amelyen e könyv írva van, és az a nyelv: a matematika.” (Galilei)
 
1996-ban kezdődött. Először csak városi fordulóval a felsősöknek. Aztán a következő évben körzeti lett a vetélkedő. Hogy nem sokkal később megyeivé avanzsáljon. A jelentkezők száma pedig csak növekedett. A 2000-es évek első felében a 4. évfolyam is bekapcsolódott a versenybe, mely verseny akkorra már országossá nőtte magát. Még nem igazán teljesen országossá, de az érdeklődő megyék száma évről-évre gyarapodott.
 
Némi statisztika a jelenből – önigazolásként. A megyei versenyről: „Somogyban 35 település, 50 iskolájából 790 tanuló nevezett a versenyre.” Hogy versenyezhessenek is a jelentkezők, ahhoz bizony szükségeltetett még nyolc somogyi iskola segítsége.
 
A megyei eredményhirdetésről: „Ti 36-an Somogy megye 15 településének 20 iskolájából érkeztetek.” Az országos fordulóról: „Az országban 5214 tanuló, 17 megyében és 3 fővárosi kerületben, összesen 378 iskolában írta meg dolgozatát a döntőbe jutásért.” Az ország második legfölkapottabb matematikaversenye lett a mienk. Hogy az lehetett, ezért köszönet jár még tizennyolc „Somogyon túli” partnerintézménynek, valamint az ő „alvállalkozóiknak” is.
 
Regionális díjdicsekvés, de országosan: 102 tanuló kapott meghívólevelet a döntőre. Közülük 33-an helyezettek lettek. Az országos forduló díjazottjai: Budapest 3, Fejér 1, Győr–Moson–Sopron 3, Hajdú–Bihar 4, Heves 2, Jász–Nagykun–Szolnok 2, Komárom–Esztergom 2, Pest 4, Somogy 3 – közülük a két dobogós marcali diák, Szabolcs–Szatmár–Bereg 4, Tolna 1, Vas 1, Veszprém 1, Zala 1 tanuló. (8. évfolyamon I. helyezett Balogh Marcell /Mikszáth/, 7. évfolyamon III. Arany Barnabás /Noszlopy/.) 
 
Most ismét néhány jubileummentes év következik, amelyekben a munka azért nem lesz kevesebb. Remélhetőleg a diákok–kollégák–szülők örömére és megelégedésére folytatódik az Alapműveleti Matematikaverseny – tovább lépegetve a következő nevesebb évforduló felé. Egyre megfontoltabban ugyan, hiszen a kezdeti idők harmincasainak lendületes vehemenciája a jelenkorra az ötvenesek bölcsen szolid rutinnyugalmává nemesedett. Az átlagéletkor pedig egyre növekszik. A szervező- és alkotógárdáé legalábbis.
 
Akik hozzájárultak a rendezvény megvalósításához:  Marcali Város Önkormányzata, Domonkos Nyomda, Dóra Barkács, Király Csilla, Mikszáth Iskola Diákönkormányzata, Mikszáth Alapítvány, Mikszáth Iskola Szülői Munkaközössége, Szivárvány Közalapítvány.
 
(A felhasznált idézetek Györei István intézményvezetőnek a megyei eredményhirdetésen és az az országos forduló megnyitóján elmondott beszédeiből származnak.)
 
 
{besps}2015/2015-06-15-04-47-11{/besps}
 
Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.
Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb