Skip to main content

Marcali betlehemes karácsony

Írta: Samuné Bogyó Hajnalka
Megjelent: 2019. december 19. Csütörtök, 09:18

DSC 9488

December 18-án a Marcali Múzeum és a Calypso Kórus együttműködésének eredményét láthatták a Kulturális Korzóba látogatók.

 

 

Az estet a Calypso Kórus karácsonyi népszokásokhoz kapcsolódó műsora nyitotta meg. Azt követően a Marcali Múzeum néprajzkutató-igazgatója, Vidák Tünde beszélt a Marcali járásban máig fellelhető bábtáncoltató betlehemes hagyományokról. Az intézményvezető arra is kitért, hogyan elevenednek meg városunk betlehemes hagyományai a múzeum és a kórus összefogásának köszönhetően. Kiemelte, hogy a jelenlévők egyszeri és különleges bemutatót láthatnak, hiszen a kórus tagjai a néprajzi kutatások nyomán fellelt huszadik század eleji Marcali környéki bábtáncoltató betlehemezést és egy bizei regölést is előadnak. A bemutatókat Vidák Tünde igazgató néprajzi kutatásai és útmutatása alapján Stamler Edit, a Calypso Kórus karnagya tanította be. Szereplői pedig a vegyeskar kiváló énekesei voltak a következő szereposztásban: katona: Maronics István, angyalok: Kelemen Gábor és Máthé Zsolt Mihály, pásztorok: Gájer Szilárd, Gájer Tamás és Boros Gábor. A betlehemezőket házigazdaként dr. Bárczi Tamás és Gájerné Bicskei Éva fogadta. Jelenetbeli gyermekeiket Dávid Miklós és Dávid Vilmos alakította.

 

A bábtáncoltató betlehem 1926-os archív fotója alapján készült eszközét Boros Gábor gondos munkájának köszönhetjük. Feldíszítésében Babainé Mikó Beáta, Babina Csabáné, Boros Gábor, Vidák Tünde és Samuné Bogyó Hajnalka vett részt. A gyönyörű bábokat és a szentcsaládot az állataikkal Babainé Mikó Beáta készítette. Az elkészült csodaszép betlehem és bábjai a Marcali Múzeum gyűjteményét gazdagítják. Reményeink szerint kiállításokban is bemutathatóak lesznek majd.

 

A betlehemezés mellett a regölők jókívánságait is hallhatták a hattagú férficsoport előadásában, amely archaikus hagyományról rövid tájékoztatót is nyújtott Vidák Tünde etnográfus-muzeológus.

 

Az estet színesítette Fekete Luca szívmelengető szavalata, a Calympa Énekegyüttes kis műsora, valamint a Calypso Kórus női dalosainak előadásában Nagy László megzenésített verse, az Új regölés is.

 

A program zárásaként a Calypso Kórus a Boldog ünnepet! című dallal búcsúzott. Szólót énekeltek Horváth Györgyike és Gájer Szilárd.

 

A bábtáncoltató betlehemezést és a regölést filmre rögzítette Ilácsa József, a Marcali Múzeum munkatársa.

 

A Marcali Múzeum rendezvénye a Fény és mozgóképek Marcali múltjáról. Településtörténet és helyi hagyományok átörökítése címet viselő TOP-7.1.1.-16-H-ESZA-2019-000652 számú pályázati program támogatásával valósulhatott meg.

 

Képek: Szován-Kutor Györgyi

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb