Skip to main content

Torlódás várható a következő napokban az M7-es autópályán!

Írta: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Megjelent: 2014. július 10. Csütörtök, 14:47

dugo

Az előzetes információk szerint hétvégre szinte valamennyi balatoni szállást lefoglalták, emellett a következő napokban zajlik a Balaton Sound is, amely még a szokásosnál is nagyobb forgalmat generál majd az eddigi tapasztalatok alapján.

 

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. A nyári péntek délutánokon 2500-3500 jármű halad óránként a Balaton felé az M7-es autópályán. Vasárnaponként visszafelé a legtöbb esetben 3000 jármű/óra feletti a forgalom, esetenként megközelíti a 4000-et is. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor az akár több órára is megbéníthatja a forgalmat. Ez történt a múlt héten is, amikor a sűrű forgalomban két nagyobb baleset is történt, így közel három órán át 15 kilométeres kocsisor nehezítette a lejutást a Balatonra. A balesetek sajnos rendszeresnek mondhatóak az M7-es autópályán Budapest után (Érd és Martonvásár között). Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel. Pályazár esetén a kritikus időszakokban a 7-es főutat javasoljuk menekülőútnak, de adott esetben ez is könnyen bedugulhat, ilyenkor a nagyobb kerülőkkel járó, de haladósabb M1-es, illetve M6-os autópálya felé lehet kerülőket tervezni, viszont ezeken a szakaszokon a főváros közelében lehetnek torlódások.

A Budapest-Balaton irányban pénteken délután, koraeste, továbbá szombaton délelőtt érzékelhető számottevő lassulás a forgalomban. Ezért azt javasoljuk a közlekedőknek, hogy Budapestről a Balatonra pénteken 12 és 14 óra között vagy este 20 és 21 óra között induljanak el, szombaton pedig 12 óra után érdemes útra kelni. A nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza. A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de a 14-15 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még éjjel 22 órakor is erős a járműmozgás. Hétfő reggelre csak azok halasszák útjukat, akiknek nem kell időre beérniük a munkahelyükre, mert a reggeli csúcsforgalom bizonytalanná teheti az érkezés időpontját. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat.

Kérjük, hogy a sűrű forgalomban kiemelten figyeljenek a követési távolságokra, hogy ne alakulhassanak ki ráfutásos balesetek, tovább növelve a megnövekedett menetidőt az M7-es autópályán a Balaton vagy Budapest irányába. Kerüljék a csúcsidőszakokat, ha pedig erre nincsen lehetőségük, akkor számoljanak hosszabb menetidővel.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb