Elindult az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency

Írta: Sajtóközlemény
Megjelent: 2022. augusztus 05. Péntek, 00:08

289495004 1185675285580068 9215467146385925848 n

Idén két hetesre bővült és nemzetközivé vált az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency, ahol augusztus 1. és 14. között tíz hazai és öt külföldi képzőművész alkothat idilli körülmények között.

 

 

Ötödik alkalommal rendezték meg Szóládon a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhelyt és Art Residencyt, ami több, mint egy klasszikus művésztelep. A két hét alatt nemcsak a szabad alkotásra nyílik lehetőség, hiszen a résztvevők munkáját egy képzőművész szakmai mentor is végigkíséri, aki önmenedzselési és művészeti tanácsokkal látja el a művészeket.

 

Az idei év mentora Keresztesi Botond, aki számos hazai és külföldi sikert könyvelhet el, így tapasztalatával tudja segíteni a pályakezdő művészek munkáját. Az alkotó a tábor teljes ideje alatt jelen van az Alkotóműhely és Art Residency helyszínén, így a résztvevők bármilyen szakmai és technikai kérdéssel fordulhatnak Keresztesihez. A művész, amellett, hogy szakmai tanácsokkal segíti el az alkotóműhely résztvevőinek munkáját, ő maga is elkészít egy műalkotást a művésztelep ideje alatt.

 

Az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency résztvevői, Kun Fruzsina, Pakosz Anna, Csatlós Asztrid, Széll Ádám, Vámos János, Lázár Kristóf, Pataki Luca, Rónai Viktor Károly, Dely Dominika, Ferencz Dániel, Vastag-Szepesi Dóra, Teona Chanishvili, Katarina Balunova, Denisa Stefanigova, Jose Yumar és Paulina Labuz-Tarara, lesznek. Őket a Dél-Balatoni Kortárs Alapítvány tiszteletbeli elnöksége mintegy 100 jelentkező közül választotta ki. A pályamunkák zsűrizését Kosinsky Richárd, a KOGART művészeti vezetője, Kondor Attila képzőművész, Keresztesi Botond képzőművész, valamint az Alkotóműhely szervezői végezték.

 

Az Alkotóműhely szakmaiságát az Alapítvány tiszteletbeli elnöksége mellett az acb Galéria és a KOGART Művészeti Alapítvány biztosítják, amely szervezetekkel az Alkotóműhely az idei évi programsorozat során szervesen együttműködik.

 

Az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency helyszíne Szólád. Ez a Balaton környéki község csendes és nyugodt lehetőséget kínál az alkotásra, ugyanakkor a tó közelsége alkalmat ad pihenősebb programok beiktatására is. A résztvevő művészeknek teljes ellátást biztosítanak, valamint az anyagköltségeiket is állják. Az Alapítvány az elkészült műveket minden évben kiállításokon mutatja be, valamint a a kiválasztott képek a szervezet által működtetett IrodArt programba kerülnek be.

 

Az IrodArt projekt során a résztvevő cégek irodahelyiségeit, tárgyalóit az Alapítvány negyedévente kortárs művészeti alkotásokkal díszíti fel. Ezzel nemcsak a vállalatok munkahelyi környezete szépül, hanem a művészek is hatékonyabban tudnak eljutni a potenciális vásárlóréteghez. Az IrodArt program az Alkotóműhely és kortárs művészek támogatását segíti elő.

 

Az Alkotóműhelyhez ebben az évben már több program is kapcsolódik. A sort májusban egy régiós középiskolai rajzpályázat nyitotta, azt követően az Alkotóműhely és Art Residency korábbi résztvevőinek munkáiból nyílt tárlat. Batykó Róbert és Kondor Attila előadásaival pedig a résztvevők közelebb kerülhettek a kortárs művészet megértéséhez. Az Alkotóműhely és Art Residency ideje alatt ingyenes művészeti foglalkozásokkal készülnek a gyerekek számára, majd a sort egy kiállítás zárja az elkészült alkotásokból. A hivatalos megnyitón Keresztesi Botond tart tárlatvezetést.

 

Az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Kortárs Nyár Programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jön létre.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb