Skip to main content

Névadójára emlékezik és Takáts Gyula-rajzok kiállítására készül a Berzsenyi Társaság

Írta: mti
Megjelent: 2016. március 05. Szombat, 20:29

berzsenyi logo

Kaposvár, 2016. március 5., szombat (MTI) - A Berzsenyi-évhez, a kaposvári nagyrendezvényekhez kapcsolódó kiemelt rendezvényekre, és számos más önálló eseményére is várja az érdeklődőket idén a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, amelynek közgyűlése szombaton elfogadta tavalyi beszámolóját, és a következő hónapok programtervét.

 

A Berzsenyi Társaság három rendezvénnyel társult a költő, Berzsenyi Dániel (1776-1836) születésének 240. és halálának 180. évfordulója alkalmából szervezett országos eseményekhez - írta a társaság az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

 

Kiemelték: a Berzsenyi levelezés kritikai kiadásáról szóló, február 16-án lezajlott beszélgetést követően május 6. és 7. között kerül sor a Berzsenyi Helikon Napok Konferenciára Keszthelyen, augusztus 1. és 6. között a középiskolás irodalmi táborra Niklán.

 

A kaposvári székhelyű társaság minden évben csatlakozik a város nagyrendezvényeihez, az idei Rippl-Rónai Fesztivál keretében május végén egyik szervezője lesz Takáts Gyula Kossuth-díjas költő ötven rajzából álló kiállításnak - jegyezték meg.

 

Kitértek rá, a szervezet ez év második felében mintegy tucatnyi programot tervez Kaposváron, Tabon és Fonyódon. Ezek között irodalmi teadélutánok és estek éppúgy vannak, mint koncertek, vagy kiállítások.

 

Az érdeklődők megismerhetik Fáy Ferenc költészetét, Kárpátalja 1956-os eseményeit, emigrációban élő költők verseit, s mások mellett Bartók Béla munkásságát, a Somogy című folyóirat legújabb számait, továbbá meghallgathatnak egy Chopin-hangversenyt is.

 

Az 1904-ben alapított és Takáts Gyula örökös elnök által 1985-ben újjászervezett Berzsenyi Társaság 1993. óta a Somogy folyóirat kiadója és 2011 áprilisától a Takáts Gyula Emlékház működtetője.

 

A Berzsenyihez kötődő hagyományok ápolásával, az irodalom és a társművészetek értékeinek közvetítésével, azok népszerűsítésével foglalkozó szervezetnek mintegy háromszáz tagja van, s tavalyi beszámolója alapján 2015-ös Esték Drangalagban című rendezvényeire, irodalmi teadélutánjaira, budapesti előadásaira, illetve az azokra meghívott kortárs írókra, költőkre, irodalmárokra mintegy 1500-an voltak kíváncsiak.

 

A társaság ismertsége és népszerűsége nő, a legnépszerűbb közösségi portálon egyre többen kísérik figyelemmel működését, érdeklődnek programjai iránt.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb