HPV elleni térítésmentes védőoltásról

Írta: Somogy Megyei Kormányhivatal
Megjelent: 2016. június 16. Csütörtök, 04:28

vedooltas

A következő tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola VII. osztályát szeptemberben kezdő leányok önkéntes méhnyakrák elleni védőoltásra az oktatási intézményben szervezett oltások során. A HPV elleni védőoltás térítésmentes.

 

A humán papillomavírus bizonyos típusai olyan elváltozásokat hoznak létre, amelyek rákká fejlődhetnek. Közülük kettő, a 16-os és a 18-as típus okozza a méknyakrákok kb.70%-át melyek ellen nyújt védelmet a védőoltás. A védettséghez két alkalommal, hathónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség, amelyhez az állam a kétkomponensű, a méhnyakrák megelőzését szolgáló Cervarix oltóanyagot biztosítja. A méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető.

 

A védőoltás kockázata minimális, a beadását követően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak. A védőoltás igényléséhez szükséges szülői nyilatkozat az iskola védőnőjétől a tanév elején, 2016 szeptemberében kérhető.

 

Védje meg gyermekét a méhnyakráktól! Kérje számára a térítésmentes védőoltást!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb