Skip to main content

Elindult a „ragadozó szezon” a Balatonon

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2024. május 02. Csütörtök, 10:17

anigifbolya

Idén május 1-jén, szerdán 00:01 perctől vethetik be a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést a parti horgászok és ez az a legkorábbi időpont, amikor csónakba (vagy egyéb vízi járműre) szállhatnak az ilyen felszereléssel rendelkezők.

 

 

Mivel idén április utolsó napja hétköznapra esettk, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is „rendesen”, április 30-án éjfélig tartott. Ezzel összhangban a Balatoni Horgászrend 32. pontjában leírt ragadozós tilalom és a 33. pontban leírt csónakos tilalom is a felsorolt ragadozók tilalmával együtt ért véget. Így tehát a „ragadozós szezon” május 1-én 00:01 perckor vette kezdetét – írta honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Tavaly sajnos többen vesztették el azért az engedélyüket, mert türelmetlenek voltak és nem várták meg a tilalom végét, illetve szintén előfordult a sárga bójákkal kijelölt kíméleti területek megsértése!

Helyszínenként 6 db, nagy sárga bója jelöli azt a hajózás elől elzárt téglalap alakú területet, ahol a Balatoni Horgászrend 44. pontja szerint tilos horgászni, behajózni, vagy akár kívülről bedobni is.

image00004

Akik ezt mégis megsértik, egyrészt vízi közlekedési szabályt szegnek, amelyért jelentős pénzbírságra számíthatnak, másrészt a horgászrend megszegése miatt bevonjuk halfogásra jogosító okmányaikat!

A társaság felhívja a figyelmet még a naponta elvihető 3 db süllőre, melyből a 70 cm-t elérő vagy meghaladó példány napi 1 db lehet, illetve a Horgászrend 22. pontjára, amely előírja, hogy a „fogási napló pontos vezetése kötelező! A beírt tömeg (kg) értékek pontosságáért a horgász felelős. A beírt és a valós tömeg közötti eltérés esetén a területi jegy bevonásra kerülhet! Az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő kg értékét a beírással egyidőben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomon követhetősége érdekében.”

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb