Meteorológus: gyenge jéghelyzet a Balatonon

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2022. január 17. Hétfő, 01:25

balatonijeg

Januárban a legnagyobb az esély arra, hogy vastagabb, összefüggő jég alakuljon ki a Balatonon. A következő napok szeles időjárása és a nappali pozitív hőmérsékletek azonban továbbra sem kedveznek a jegesedésnek, legfeljebb a hét második felében lehet számítani arra, hogy a vasárnap reggeli jégképződéshez hasonló körülmények alakulnak ki – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére.

 

 

A meteorológus kifejtette, hogy míg az 1980-as években ritkaságszámba ment, ha egész télen át egyszer sem fagyott be hazánk legnagyobb tava, addig az elmúlt években az megy eseményszámba, ha megjelenik a jég. A legutolsó vastag, hosszabb ideig fennmaradó jeges periódus 2017 januárjában volt, amikor 22 cm körül volt a keleti medencében az átlagos jégvastagság. A 80-as években a 35-40 cm sem ment ritkaságszámba.

 

A mostani tél folyamán december közepén már megjelent egy nagyon vékony jéghártya a tavon, azonban a felmelegedés és a szél azt hamarosan széttörte. Az elmúlt hét 0 fok alatti hőmérsékletei ismét kedveztek a befagyásnak, a víz hőmérséklete kevéssel 0 fok alá csökkent. Ilyenkor a jégcsírák már megjelentek a hullámzó vízben, de összefüggő jég az erős szél keltette a hullámzás miatt nem tudott kialakulni.

 

Vasárnap reggelre a gyenge légmozgás hatására viszont többfelé megindult a jégképződés a nyílt vízen is, de a melegedő időben a nappali órákra az csak kevés helyen maradt meg.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb