Ingatlanárak alakulása a Balaton körül

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2021. november 29. Hétfő, 01:19

valor

Miként befolyásolja az ingatlanárakat az elhelyezkedése vagy a típusa (családi ház, téglalakás, panellakás)? – pár népszerű Balaton környéki települést vett górcső alá az Ingatlannet.hu a HírBalatonnak készített elemzésében.

 

 

 

Siófokon már egymillió forint felett a téglalakások átlagos négyzetméterára

 

Ha ingatlanbefektetésről beszélünk, meg kell vizsgálni az árak változását a kiszemelt városban vagy településen. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján az elmúlt pár évben Siófokon a családi házak átlagára 58%-kal 693 ezer Ft/m2-re, a téglalakásoké 53%-kal 1 millió 328 ezer Ft/m2-re, a paneleké pedig 27%-kal 828 ezer Ft/m2-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a legjobban az járt, aki Siófokon téglalakásba fektette a pénzét.

 

A jövőben nagyobb valószínűséggel a diagramon látott tendencia fog folytatódni, tehát összegezve a téglaépítésű lakások gyorsabb ütemben drágulhatnak, mint a panellakások. Mindemellett nem hozunk rossz döntést abban az esetben sem, ha a népszerű üdülőhelyen családi házba fektetnénk, főként azért sem, mert a pandémiás időszak alatt hirtelen megnőtt irántuk a kereslet.

 

Lakóingatlanok átlagárának változása Siófokon

Keszthelyen a legbarátságosabbak az árak

 

A vizsgálatba vont települések mindegyikében kisebb-nagyobb mértékben drágultak a négyzetméter árak. A magasabb kínálati árakkal Tihanyban találkozhattak a vásárlók. Itt idén októberen egy családi ház átlagos négyzetméter ára jóval 1 millió 300 ezer forint felett volt, míg a téglalakásoké átlagosan az 1 millió 600 ezer forintos árat súrolta. A dobogó második helyén Balatonfüred állt. Így itt sem voltak éppen pénztárcakímélők az árak. Egy családi ház átlagára Balatonfüreden 772 ezer Ft/m2, míg egy téglaépítésű lakásé 1 millió 200 ezer Ft/m2 körül mozgott az idei év tizenegyedik hónapjában. A dobogó utolsó helyére pedig Balatonalmádi került. 2021. októberében itt átlagosan egy családi házat 825 ezer Ft/m2-ért, téglalakást pedig mintegy 916 ezer Ft/m2 -ért kínálták eladásra a tulajdonosok.

 

Mivel a közeljövőben várhatóan nem fognak zuhanni hazánkban az ingatlanárak, így valószínűleg továbbra is Keszthelyen lesznek a legbarátságosabbak, hiszen ebben a városban mind házhoz, mind pedig lakáshoz átlagosan fél millió Ft/m2 –ért lehetett hozzájutni.

 

Lakóingatlanok átlagárai Balaton környékén

Hova drágul még az építőipar?

 

A koronavírus megjelenése óta hihetetlen mértékben ível felfelé az építőipar. Sose látott dráguláson ment keresztül. Volt ahol megduplázódtak vagy akár megtriplázottak az anyagárak. Vajon hol van a vége? A szakértők felméréseik alapján, úgy nyilatkoztak, hogy a jövő év kezdetétől még további 20 százalékos emelkedés várható majd az építőanyagárakban. Ennek egyik legfőbb oka, a gyártók sokszorosára növekedett energiaköltsége. Ez a fajta áremelkedés pedig nagymértékben hatással lesz az ingatlanpiacra is. Így nem csak az építőiparban, de ingatlanpiacon is várható az áremelkedés.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb