Ünnepi megemlékezés Szőcsényben

Írta: Mózes Brigitta
Megjelent: 2021. október 22. Péntek, 13:16

IMG 1389

’56 él! – amíg emlékezünk, amíg nagyszüleink, szüleink mesélnek róla, addig él 1956 szellemisége. 65 évvel ezelőtt fiatalok vonultak az utcákra, terekre – szabadságot, függetlenséget akarva. Magyarnak lenni, szabad magyarnak lenni, ez volt a kívánságuk.

 

 

Ma dalok szólnak a „pesti srácokról”, a Corvin közről, a fekete autóról, a tankokról, a harcokról. Mi csak a történelemkönyvekből, történetekből vagy egy-egy személyes találkozóból kaphatunk hiteles információt a megtörtént eseményekről.

 

Iskolánk 13.A és 13.B osztályos tanulói egy történetet elevenítettek meg, egy mesét mondtak három falevélről, melyeket a forradalom szele repített fel a magasba. Vajon mit láthattak ezek a falevelek? Érzéseket, benyomásokat, megrendült embereket, ledőlt házfalakat, sebesülteket, halottakat. A versek, naplórészletek, a mese közelebb hozza hozzánk a letűnt idők nyomait. A kastély lépcsőjén elhelyezett gyertya lángja, a virágok illata megmarad az örökkévalóságnak.

 

A megemlékezés attól válik igazivá, ha belegondolunk, mi is történt a történelem viharában. Sok-sok évvel ezelőtt, 1989. október 23-án, a forradalom 33. évfordulóján megtörtént a „csoda”. Magyarország független, szabad ország, köztársaság lett!

 

Tóth Krisztina igazgatóasszony elköszönő szavaival lett vége a megemlékezésnek, aki megköszönte a szereplőknek és a felkészítőnek a megindító műsort. A szünetre jó egészséget, pihenést kívánt!

 

Írta: Mózes Brigitta

 

Fotó: Matakovics István

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb