Skip to main content

Még engedik a Balaton vizét

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2021. március 07. Vasárnap, 08:05

Sio

Több mint egy hónapja 120-121 centiméteres a Balaton vízállása, annak ellenére, hogy több mint egy hónapja nyitva a Sió-zsilip. Február vége óta már csak csekély intenzitással (6 ezer köbméter/secundum) eresztik a tó vizét. A víz hőfoka a legutóbbi, szombati mérés szerint 4,3 Celsius fok volt – a vizugy.hu által közölt adatok szerint.

 

 

A csapadékok hatására hetek óta nem csökkent a Balaton vízállása, ami valamivel meghaladja a márciusban megszabott vízszint-maximumot. A szabályozás szerint csak májustól szeptemberig kell 120 centiméteren (+/- 5 %) tartani a tó vízszintjét, a többi időszakban ez az érték alacsonyabb.

 

Erre azért van szükség, mert a szél és a hullámok ennél jóval magasabb vízszintet produkálnak egyes partszakaszokon, ami kiöntésekhez vezet. A péntek esti szelek idején például Balatonmáriafürdőn a 132 centimétert is elérte a vízállás – a vizugy.hu adatai szerint, miközben a partvédművek ennél alacsonyabb vízszintre lettek tervezve.

 

Pár éve emelték 110-ről 120-ra a Balaton vízszint-maximumát, ami gyakoribb kiöntéseket eredményez. Jelenleg a legalacsonyabban fekvő, délnyugat-balatoni települések strandjain már több helyen zajlik a parti részek feltöltése, azaz megemelése.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb