Skip to main content

Buzsák-Csisztafürdő és Somogyvámos között kerékpárút létesítése

Írta: Sajtóközlemény
Megjelent: 2020. december 15. Kedd, 05:00

2020 TOP

Megkezdődhet a kerékpárút kiépítése Buzsák-Csisztafürdő és Somogyvámos között, miután december 3-án sor került a munkaterület átadás-átvételi eljárásra az Önkormányzat és a vállalkozó között. A beruházás teljes összege bruttó 509.943.137.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

 

 

A közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője a COLAS Út Zrt. lett, akinek a munkaterület átadástól számítottan 300 naptári nap áll rendelkezésre a kivitelezésre. A téli időszámítást figyelembe véve, amikor munkavégzés nem történik, várhatóan 2022. márciusra fejeződhet be a beruházás. A kivitelezés ténylegesen a téli hónapokat követően, február 28. után kezdődhet meg. Vállalkozó 60 hónap általános jótállást vállalt az elvégzett munka tekintetében.

 

A Vállalkozói szerződés díja nettó 238.726.021.- Ft.

 

A projekt célja, hogy a Buzsák-Csisztafürdő és Somogyvámos között létesítendő kerékpárúttal a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő közlekedésfejlesztési intézkedés valósuljon meg a települések között. Ezzel mintegy hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető települési környezet kialakításához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési és Infrastruktúra fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.

 

A tervezési helyszín Csisztafürdő bekötő útjától, lecsatlakozva a szintén előkészítés alatt lévő Fonyódi kerékpárútról kezdődik,

 


 A község külterületi részén dél felé (1. szakasz) 4130 fm-en a Buzsák Fő tér utcáig kerékpározható út, kijelöléssel kialakítható.
 A Buzsák Fő tér utcán haladva, lekanyarodva déli irányban - a Május 1. utcán és a Kossuth Lajos utcán (6708 sz. közúton), a Kossuth Lajos utca szilárd burkolattal ellátott szakaszhatáráig (2. szakasz) 2220 fm-en kerékpározható út, kijelöléssel folytatólagosan kialakítható.
 A Buzsák Öreglak összekötő külterületi (3. szakasz) részét, összesen 3774 fm-en kétirányú kerékpárút kialakításával tervezzük megoldani.
 Buzsák Öreglak közti szakaszon leágazást tervezünk a Fehér-kápolnához (4. szakasz), 360 fm
kétirányú kerékpárúttal valósítanánk meg.
 Öreglak község belterületét elérve a Szabadság utcától a Fő utcáig haladva (5. szakasz) 720 fm-en
szintén kerékpározható út, festéssel és piktogrammal ellátva létesülne.
 A Fő utcától haladva a Kis utcán keresztül, a Váralja utca végéig (6. szakasz) 1359 fm-en tovább
folytatódna az előző kerékpározható út, festéssel és piktogramokkal ellátva.
 Somogyvár és Öreglak összekötő külterületi (7. szakasz) 714 fm-en kétirányú kerékpárút
létrehozásával eljutunk Somogyvár Bartók Béla utcáig.
 A Bartók Béla utca és a park ÉNy-i sarka között vasúti keresztezéssel (8. szakasz) 1018 fm-en
kerékpározható út létesítését tervezzük, festéssel és piktogramokkal.
 A park területén (9. szakasz) 746 fm-en kétirányú kerékpárút kialakításával, majd a tavat elérve,
 Az aszfaltburkolattól (10. szakasz) 360 fm-en festéssel és piktogramokkal ellátva elérjük a Kaposvári utat. A Kaposvári úton csomóponti átvezetéssel, a Kossuth Lajos utcán tovább, Somogyvár és Somogyvámos közötti külterületen,

 

Megkezdődhet a kerékpárút kiépítése Buzsák-Csisztafürdő és Somogyvámos között, miután december 3-án sor került a munkaterület átadás-átvételi eljárásra az Önkormányzat és a vállalkozó között.

 

A beruházás teljes összege bruttó 509.943.137.- Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

 

A Somogyvámosi Krisna-völgyig (11. szakasz), 3900 fm-en a belterület határáig festéssel és piktogramokkal ellátott kerékpárutat kapunk.

 

Fontos szempont, a helyi lakosság számára szemléletformálásra vonatkozó akciók szervezése, melyek a projekt fejlesztéseihez kapcsolódnak, fókuszában a települések lakosságával. A szemléletformálás fő célja a projekt által megteremtett feltételek megértetése, elfogadtatása a célcsoportokkal, melyek a közlekedésfejlesztésre irányulnak a településeken és a települések között.

 

Cél, hogy minél több lakos válassza a kerékpárt fő közlekedési eszközének, hiszen olcsó, biztonságos, egészséges és környezetkímélő jármű, mely hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető települési környezet kialakulásához. A lakosság figyelmének felhívása a biciklizés előnyeire, a kerékpározással kapcsolatos tévhitek megcáfolása, KRESZ szabályok megismertetése.

 

A projekt tervezett befejezési határideje: 2022. I. negyedév.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb