Először vitorlázhatunk a Balatonon szilveszterkor

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. december 31. Kedd, 03:28

1450807 584617141609501 1728300280 n

A Balaton történetében először szilveszteri regatta indul Balatonlellén. A téli versenyen mindenki indulhat, aki nem szeretne nyárig várni, hogy szelhesse a habokat. A verseny nevezési díjaival a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát segíti a szervező BL Bavaria Yachtclub, tehát a vizes élvezetek nem csak a résztvevők közérzetére lesznek jótékony hatással. A vitorlázók a klub Bavaria 32 Cruiser típusú hajóival szállhatnak majd versenybe a téli futamon.

A Balaton ismert történetében egyedülálló módon, idén télen is lehetőség nyílik a vitorlás versenyzésre, a BL Bavaria YachtClubnak köszönhetően. Az I. Szilveszteri Regatta Vitorlásversenyt 6 db egyforma Bavaria 32 cruiser hajóval bonyolítják a szervezők. A versenyen minden hajó a TreXRace nevű okostelefon alkalmazás segítségével, virtuális bólyák alapján teszi meg a versenytávot.

Az esemény különlegessége, hogy a rendezők a nevezési díj egy részét jótékony célra ajánlják fel a magyarországi vízimentői- és prevenciós szolgáltatásokat ellátó Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának, így a különleges verseny nem csak öncélú élvezetet jelent majd. A jelentkezők számának függvényében több jótékonysági futam is indul, hogy minél többen átélhessék a kivételes kalandot.

Magyarországon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) végzi a vízimentők képzését, hogy felkészült és magasan kvalifikált szakemberek vigyázhassanak a fürdőzők és a vízi sportolók biztonságára. A jótékonysági futamokon összegyűjtött adományok segítséget nyújtanak az Egyesület számára abban, hogy még több, a strandolás biztonságát őrző mentőt képezhessenek ki, megfelelő eszközökkel szerelhessék fel őket, és növelhessék a vízimentőkkel ellátott strandok számát is. Emellett pedig a befolyt pénzösszeg az Egyesület hajós szolgálatának és mentésirányítási központjának fejlesztését is szolgálja.

A várhatóan különleges hangulatú rendezvény védnökei között találhatjuk Barabás Évát, az RTL Klub műsorvezetőjét, Kenéz Istvánt, Balatonlelle polgármesterét, valamint Bagyó Sándort, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának elnökét is, de a szervezők meglepetés vendéggel is készülnek.

"A legritkább esetben adatik meg a Balatont Szilveszterkor látni és érezni. A természettel együtt zárni az évet meglehetősen romantikus. Balatonlellén volt szerencsém már egyszer vízre szállni december 31-én, a hideg, tiszta levegőben meseszerű élmény volt tenni egy kört. Most kiváncsi vagyok, hogy a jótékonysági futamon ki hogyan teljesít." – mondta Barabás Éva, aki már gyakorlottt vitorlázónak számít, és már vitorlázott extrémnek nevezhető körülmények között a Kékszalagon és adriai tengeri bajnokságokon is. A műsorvezetőnő kiemelte a vízimentők támogatásának fontosságát is. "Az úszni tudás, és a elsősegély nyújtás mindannyiunk alapkészsége kellene, hogy legyen. Ugrottam már gyerekért medencébe és a Balatonba is. Minden tiszteletem a vizimentőké, akik gyakrabban dacolnak az emberi természet kiszámíthatatlanságával, mint a természetével."

Tóth Balázs, a regatta főszervezője elmondta, hogy nem ez az első szokatlan esemény a BL Bavaria Yachtclub történetében. Nyáron egy 4 tonnás elefántot láttak vendégül, de volt már itt élő rádiós show, és köttetett már meglepetés esküvő is a parton, amiről még a menyasszony sem tudott előre. Mivel a Balaton évek óta nem fagy be szilveszterkor, így abban reménykednek, hogy valószínűleg idén is alkalmas lesz a tó arra, hogy vitorlásversennyel ünnepeljük az új évet.

"A Balatonon vitorlázni szezonon kívül, télen is lehet biztonságosan, csupán be kell tartani bizonyos írott és íratlan szabályokat, és természetesen több odafigyelést igényel, mint a nyári hajózás." – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, akik egy motoros hajóval lesznek jelen a versenyen.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb