Skip to main content

„Boldog, biztonságos karácsonyt!”

Írta: SMRFK
Megjelent: 2021. november 28. Vasárnap, 02:10

IMG 5588

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság társszervekkel közös sajtótájékoztatót tartott a Kaposvár Plaza bevásárlóközpontban, az adventi időszak és az év végi ünnepek baleset-és bűnmegelőzési témájában.

 

 

Érkezik az év utolsó hónapja, amely nemcsak az ünnepi készülődésről, a karácsonyi tennivalók elintézéséről szól, hanem kiemelt figyelmet igényel a bűncselekmények megelőzése, és a közlekedés biztonságának megőrzése szempontjából is. Mindezeket szem előtt tartva, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság részéről 2021. november 26-án került sor az ünnepi időszakra vonatkozó preventív jellegű sajtótájékoztatóra.

 

A rendezvényre meghívást kaptak a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi és az igazságügyi osztályok vezetői, dr. Krizsán Anett és dr. Triznay Gabriella, valamint a Katasztrófavédelem hatósági szolgálatának vezetője, Takács Attila tű. alezredes.

 

A tájékoztatót Peternel Péter r. alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy az adventi időszakban baleset-, és bűnmegelőzési szempontból kiemelten ellenőrzik a forgalmasabb helyeket, bevásárlóközpontokat, és azok környékét.

 

A Kormányhivatal részéről megjelent meghívottak az áldozatsegítés és a fogyasztóvédelem szakmai területeinek tapasztalatait osztották meg, míg a Katasztrófavédelem szakembere hasznos tűzvédelmi tanácsokat adott a jelenlévőknek.

 

Dr. Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője végezetül kiemelte, hogy az adventi időszakban Eötvös Lóránd Műszaki Technikum rendészeti és honvédelmi szakos hallgatói is segítik a rendőrök munkáját, valamint felhívta a figyelmet a korábban már ismertetett, december 10-ig határidős rajzpályázatra.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsai az év végi ünnepekre:

 

 

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!
  • Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
  • A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban, ezért tegyen mindent járműve csomagterébe!
  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket.A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
  • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
  • A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
  • Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
  • Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb