INTERJÚK

ju-jitsuNagyszerű eredmény a hétvégén a Kempo Világkupán, de korábban is egy Európa Bajnokság bronz érmével lettetek gazdagabbak. Arra kérlek, mutasd be olvasóinknak a két kiváló sportembert.

Engedd meg, hogy időrendi sorrendben kezdjem a bemutatást! Pár hónapja Horvátországban a Nemzetközi Taekwondo Szövetség (ITF) nyílt Európa Bajnokságot hirdetett meg, melyen a hazai kick-box válogatott tagjaként Izsák Bálint képviselhette városunkat. Bálint harmadik helyen végzett 10 ország harcosait felvonultató mezőnyben.

A junior kategóriás versenyzőnk a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulója. Nem hátrál meg más versenyszámok vagy más harcművészeti stílusok kihívásai elől sem, hiszen rendszeresen indul ju-jitsu, kick-box, taekwondo, kempo és a manapság egyre népszerűbb grappling versenyeken is. Egy év alatt 10 alkalommal léphetett fel a dobogókra, három alkalommal aranyéremmel a nyakában.


cats_1

Greffer Kinga hamarosan kategóriát vált és a kadet csapatot cseréli fel a felnőttek csoportjára. A Vajda János Gimnázium egyik kiváló tanulója –a 2012-es Magyar Budo Bajnokságon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium által felajánlott „Legjobb tanuló és a legeredményesebb női versenyző" különdíját érdemelte ki. Kinga – ha jól számolom – négy éve tagja a szakosztályunknak. 2011-től versenyez Marcalit képviselve, és ezalatt az idő alatt 12 dobogós helyet és kettő különdíjat verekedett ki magának – szó szerint! Olyan értékes érmeket akaszthatott a gyűjteményébe, mint a Magyar Ju-Jitsu Szövetség 2011-es év junior aranyérmét, vagy a 2012-es év Kempo Világbajnokságának bronzérmét. Az utóbbi eredményt egy év kemény munkájával sikerült a hétvégén kifényesítenie, hiszen Kinga (Izsák Bálint uke közreműködésével) a dobogó első fokán emelte magasba a Világkupát!

Egy ekkora kisvárosban egy kis klub és ekkora siker... mit tudtok? Mi az ami ezeket az eredményeket, a sok másik siker mellett megalapozza?

A kiemelkedő sporteredményeknek sok összetevője van. Mondhatnám a szokásos közhelyeket: kemény munka, az eltökéltség, stb. Valóban, ezek mind szükségesek a versenysporthoz. Úgy gondolom, hogy van egyfajta belső energia, ami MINDENKIBEN szunnyad. Jelen sorok olvasójában is! Ezt az energiát, vágyat, képességet kell felébreszteni és nagyon türelmesen, apró lépésekkel kell haladni a kitűzött cél felé – ami nem kifejezetten a dobogó legfelső foka. Lehet az is szerencsés dolog, hogy a ju-jitsu - a harc művészete - rendelkezik bizonyos filozófiai tartalommal. Amíg a belső harcunkat önmagunkkal szemben elveszítjük, addig nincsen értelme tatamira lépni. Ha az „aranyérem csillogása" mutatja az Utat, akkor előbb-utóbb eléri azt az érmet a sportoló – kínkeservesen, vért izzadva, feláldozva érte a magánéletét és nem egyszer az egészségét is. Ezt nem tartom járható Útnak és a tanítványaimat sem erre az Útra bíztatom. Az edzéseinken, felkészítő foglalkozásokon mindenki mosolyog: még akkor is, ha felreped egy szemöldök, vagy szaporodnak a kék foltok...

dojo2

A versenysport „kineveli" az élsportolót, kifacsarja, majd eldobja. A harcművészet más. A harcművészet célja nem az eredmény vagy a dicsőség. Ezek amolyan „melléktermékek", melyek a harcos számára mércét mutatnak: itt tart, MOST ennyire képes. Fontos és szükséges dolog, de nem a legfontosabb. Ha ezzel a szemlélettel tud tatamira lépni a versenyző, akkor már nyert. A „gyenge" így tudja legyőzni az „erőset". Amikor egy védekező vagy támadó mozdulatsort mutat be a versenyen egyikünk, akkor abban a mozdulatban benne van több száz év több száz szamurájának, ju-jitsu mesterének tudása. Amit a versenyzők megtanultak az edzéseken, azt Kaiso Vlado Schmidt mestertől tanultam, aki Tanaka Tatsu „goshin" stílusát is tanítja. Tanaka mester Itsumi Sato tanítványa. Itsumi az egyik legrégebbi ryu (iskola) mestere volt. Ez az iskola a XIV. századig vezethető vissza és az egyik leghíresebb szamuráj nevéhez köthető, Yagyu Munetoshihoz. A stílus neve: Yagyu Shinkage Ryu, magyarul talán így fordíthatnánk: Yagyu Árnyékának Iskolája... Amikor egy versenyzőnk tatamira lép, akkor több generáció mestereinek tudását viszi magával, több száz harcos erősíti az önbizalmát egy számunkra láthatatlan nézőtérről. Had idézzek az egyik leghíresebb szamurájtól: „Nincsen speciális titok, csak sok gyakorlás van!"

Tudom hamarosan elkészül az edzőtermetek. Honnan az anyagi erő? Milyen támogatást tudtatok szerezni? Miből versenyeztek? Hogy tudtok létezni?

Az előbb említett „sok gyakorlás" a téli időszakokban heti 4 órára (!!!) csökken, hiszen a fűthető Birkózócsarnok időbeosztásán a futballcsapatokkal kell megosztoznunk. Gyakorlatilag az edzéseinket 19 órakor tudjuk elkezdeni... másnap iskola, munkahely. A versenyzők a hétvégi szabadidejükben tudnak készülni, hiszen a keddi, csütörtöki foglalkozásokon nem csak a versenyzők vesznek részt, hanem a szakosztály valamennyi tagja – a tatamifelületünk pedig erősen korlátozott.

cats_2

Ezt a problémát úgy igyekeztünk kiküszöbölni, hogy a volt Sport Büfét béreljük. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy a nap bármely szakában rendelkezésre álljon egy edzőterem. A helységek céljainknak megfelelő kialakítása folyamatban van. Sokat lendítene a szakosztályon, ha a terem fűtését, hőszigetelését meg tudnánk oldani, hiszen akkor ősztől tavaszig nem függenénk a focisták edzésrendjétől. Jelenleg 8 fok van a teremben... és a ju-jitsu „mezítlábas"harcművészet.

A helységeket folyamatosan úgy alakítjuk ki, ahogy a pénztárcánk engedi. Kiadásaink tetemes részét a tagok hozzájárulása fedezi, ami nagyon megterheli a versenyekben érintett sportolók családját. Példaként mondom, hogy legutóbbi versenyünk (nevezési díj, utazás, szállás, stb.) 110.000 Ft-ba került, nem számítva az idegenben történt felkészítő edzések költségeit. Az idén 14 hasonló versenyünk volt vagy lesz! Köszönjük az Önkormányzat támogatását is (50-70.000 Ft), de sajnos ez nagyon kevés ahhoz, hogy például csak EGY nemzetközi verseny nevezési díját kifizessük, netán megfelelő védőfelszereléseket vagy tatamit vásároljunk.

dojo7

2012-ben az Industrie Elektrik Kft és a Marylla Kft anyagilag is támogatott bennünket, remélem az idén is segítik a Szakosztályt. Amíg ez nem valósul meg, addig marad a tagok szerény anyagi hozzájárulása... abból kell gazdálkodni. Próbálkoztunk pályázatokkal is... reménytelen. Olyan feltételeket szabnak a pályázat kiírói, melyeket teljesíteni nagyon nehéz, vidéki sportegyesületnek pedig szinte lehetetlen.

Milyen segítségre lenne szükségetek? Talán banálisnak hangzik, de gondolom egy-egy széknek, asztalnak, szekrénynek is örülnétek ...

Minden támogatást szívesen fogadunk és örülünk neki. Most már talán nyilatkozhatom arról, hogy az idén megoldódik a „buszkérdés". Folyamatosan gondot és jelentős költségeket jelentett a versenyzők utaztatása. Személyautókkal, bérelt buszokkal vonultunk versenyről, versenyre. A Kempo Világkupára már az Industrie Elekrik Kft által felajánlott busszal utazhattunk. A dojo (edzőterem) fűtéséhez a Man-Trans kft nyújt segítséget egy gázkazán formájában, de a fűtési rendszer kialakításához még sok feltételnek kell teljesülnie. Hamarosan a legnagyobb kiadásunk az elhasználódott tatamik pótlása, felújítása lesz. Tatamisport tatami nélkül - elképzelhetetlen. Megjegyzem: a legolcsóbb megoldás is 3,5 millió forintba kerül. Az lenne az igazi „támogatás", ha többen választanák az amatőr küzdősportokat és így emelkedhetne a szakosztály létszáma.

Van utánpótlás? Hova menjen az a gyerek, aki szeretne csatlakozni hozzátok?

Sok szülő keresett meg, hogy szeretnék a gyermeküket a szakosztályunkba járatni, hiszen a judóhoz hasonló ju-jitsu, a birkózáshoz hasonló grappling, vagy a védőfelszerelésekben gyakorolt kick-box közül választhatnak az edzéseinken. Azt szoktam mondani, hogy el kell jönni az edzésre, próbálják ki, és a gyermek döntse el mit szeretne tanulni.

Sajnos a késő estébe nyúló foglalkozások miatt gyakorlatilag nem tudtunk a télen gyerekekkel foglalkozni. Az edzőtermünk hideg volt és a szülők – joggal – nem hozták a gyerekeiket a 6-8 C°-os terembe, a 19:00 órás kezdés pedig teljesen abnormális időpont iskoláskorú gyerekek számára. Ezen a helyzeten hivatott változtatni a „fűthető" edzőterem, ha már nem sikerült korábbi időpontot elérnünk a Birkózócsarnokban. Viszont talán már tényleg itt a tavasz és a gyerekek előtt ismét kinyílik az edzőtermünk ajtaja. Az edzések kezdésének időpontjait az igényekhez igazítjuk.

Eredményesnek mondhatom a korlátozott képességűeknek tartott szűk körű foglalkozásainkat. Általában az emberek úgy vélekednek, hogy aki valamilyen képességében korlátozott, az nem lehet sportoló. Megcáfolom! Kifejezetten erős, harcos lélek lakozik mindegyikükben és ez alkalmassá teszi Őket a harcművészetek gyakorlására.

Az érdeklődőknek ajánlom honlapunkat, melyen minden információt megtalál a MVSZSE Küzdősport Szakosztályáról. 

Köszönöm és további sportsikereket kívánok Nektek, és hát sikert kívánok a támogató szerzésben is!

{module [99]}

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.