Megszépül a Marcali Járásbíróság épülete is …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. július 28. Szerda, 11:40

Dr. Trombitás Gábor

A „Marcali Zöld Város” projekt keretében teljesen átalakul, megszépül városunk főutcája. A Rákóczi utca egyik ikonikus épülete a Marcali Járásbíróság. Megtudtam, hogy a homlokzat hamarosan felújításra kerül.

 

Megkerestem dr. Trombitás Gábort, a Marcali Járásbíróság elnökét, és arra kertem tájékoztassa olvasóinkat a hírek valóságtartalmáról. Az alkalmat megragadva arra kértem, beszéljünk a Marcali Járásbíróság aktualitásairól is.

 

 

MARCALI 20090402 082257

Az ítélkezésnek 1867-től helyet adó „nagy megyeháza” helyén építették fel 1928-ban Almási Balogh Lóránt építész tervei alapján a bíróság jelenlegi épületét. A kétszintes, középrizalitos íves oromzattal ellátott épület tengelyében helyezték el a kőből faragott címert. Általános felújítása 1992-ben volt. Forrás: kaposvaritorvenyszek.birosag.hu

 

Az értesüléseid helyesek, ez év őszén a bíróság épületének homlokzata teljes felújításra kerül. Ezzel egy évek óta esedékes beruházás valósul meg, hiszen nem vitás, hogy kívülről az épület esztétikailag, de helyenként már műszakilag is erősen kifogásolható állapotban van.

 

Az elmúlt mintegy tíz évben az épület belső részei, így a tárgyalótermek, a szociális helyiségek, az ügyfélforgalom előtt nyitva álló egyéb épületrészek mind megújultak, így jelenleg a bíróság társadalmi jelentőségéhez méltó környezetben tudjuk fogadni ügyfeleinket.

 

Rendkívül jelentős informatikai fejlesztések valósultak meg, amelyek közül a legkézzelfoghatóbb eredményt a „ViaVideo” projekt keretében kivitelezett tárgyalótermi kép-és hangtovábbító, illetve -rögzítő rendszerek telepítése hozta. 2019 novemberében, a rendszer üzembe helyezésekor senki sem gondolta, hogy alig fél év múlva milyen jelentősége lesz ennek az eredetileg a bizonyítási cselekmények egyszerűsítésére, az eljárási költségek csökkentésére és az eljárások gyorsítására szánt fejlesztésnek.

 

Most, 2021 nyarán már megállapíthatjuk: az, hogy a bíróság működése a pandémiás helyzet „sűrűjében”, a lezárások idején is folyamatos volt és az ügyfelek személyes jelenlétét nem feltétlenül igénylő eljárásokban, ugyan zökkenőkkel és körülményesebben, de mindvégig tárgyalni tudtunk, ennek a rendszernek köszönhető.

 

Az épület külsejét illetően több olyan körülmény is van, amely talán nem ismert a szélesebb közvélemény előtt, de amelyek hatással voltak arra, hogy miért éppen most kerül sor a felújításra.

 

Az épület állami tulajdon, vagyonkezelője a Kaposvári Törvényszék, így a felújítás is a Törvényszék szervezésében valósul meg. Azt a Törvényszék vezetése nem támogatta, hogy egy gyors esztétikai festéssel kozmetikázzuk az épületet, hanem az volt az álláspont, hogy ha már állványozunk és hozzányúlunk a homlokzathoz, akkor el kell végezni az amúgy is szükséges renoválást.

 

Ilyen volumenű beruházáshoz azonban már az Országos Bírósági Hivatal jóváhagyása szükséges, és nem mellesleg az OBH tudja biztosítani a szükséges költségvetést is.

 

Az elmúlt években Somogy megye bíróságai közül számos, a marcalinál lényegesen rosszabb állapotban lévő épület felújítása valósult meg, úgy is mondhatjuk, hogy a Marcali Járásbíróság épülete is folyamatosan napirenden volt, de az OBH-nál meghatározott prioritási sorban most került sorra.

 

Ebben nyilván szerepe van a Rákóczi utca megújulásának is; ismereteim szerint a Kaposvári Törvényszék elnöke a felújításhoz szükséges fedezet igénylésekor is hivatkozott erre az aktuális szempontra.

 

A konkrétumokkal kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy az OBH a beruházáshoz szükséges fedezet biztosításáról már döntött, így a felújítás elindulhat. Jelenleg a tervezés van folyamatban, a kivitelezés ősszel kezdődhet és reményeink szerint az év végéig be is fejeződik.

 

Úgy tudom jelentős személyi változások is történtek …

 

2020-21 fordulója korszakhatár a Marcali Járásbíróság életében. Két olyan bíró akasztotta szögre a talárt, akik évtizedeken át meghatározták bíróságunk polgári ügyszakát, de talán túlzás nélkül mondhatom, hogy meghatározó szerepük volt Somogy megye igazságszolgáltatásában is. Dr. Sütőné dr. Homoki Zsuzsanna és dr. Vajda Zsuzsanna – a Marcali Városi Bíróság és a Marcali Járásbíróság korábbi elnöke – címzetes törvényszéki bíróként, több ezer tárgyalási nappal és ítélettel a hátuk mögött, néhány hónap különbséggel nyugállományba vonultak.

 

Ítélkező tevékenységüket mindig kimagasló minőségi mutatók jellemezték, szakmai felkészültségük, óriási tapasztalatuk alapján a Törvényszék polgári kollégiumában szavuknak súlya volt, a megye jogásztársadalmában köztiszteletben álltak és leendő bírók generációi elé állítottak példát bírói függetlenségből. E generációk nevében is, ezúton szeretném a nyilvánosság előtt megköszönni évtizedes szolgálatukat.

 

Sikerült a helyükre bírókat kineveztetni?

 

A megüresedett álláshelyekre kiírt pályázatok eredményesek voltak és így június 1-től dr. Csór Laura Lilla, augusztus 1-től pedig dr. Geiszt Katalin bírónők kezdik meg az ítélkezést bíróságunk polgári ügyszakában. Az átmeneti időszakban a Kaposvári Járásbíróságról kirendelt kollégák is segítik a bíróság működését.

 

Úgy tudom a Te 6 éves megbízatásod is lejár 2021 -ben. Újra pályázol?

 

A Kaposvári Törvényszék elnöke 2015. július 1-jével 6 évre nevezett ki a Marcali Járásbíróság elnökévé, így mandátumom ez év június 30-án lejárt – volna, mert a pandémia miatti veszélyhelyzet lejártáig a bírósági vezetői mandátumok törvényi rendelkezés alapján meghosszabbodtak.

 

Ezzel együtt Elnök Asszony kiírta az újabb elnöki ciklusra szóló pályázatot, melyre pályaművet nyújtottam be. A pályázati határidő lejárt, meghallgatásom júniusban megtörtént, a kinevezésről majd a veszélyhelyzet megszűnését követően várható döntés.

 

Újabb kinevezésem esetén ez az utolsó elnöki ciklusom lesz, hiszen a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a bíróság elnöke ugyanezen tisztségre legfeljebb két alkalommal nevezhető ki.

 

Célom összefoglalva az, hogy a következő hat évben a Marcali Járásbíróság stabilitását a folyamatosan változó jogszabályi és társadalmi környezetben is sikerüljön fenntartani, bíróságunk ítélkező tevékenységét pedig, ahogy az elmúlt évtizedekben, továbbra is az időszerűség és a magas szakmai színvonal jellemezze.

 

Köszönöm a lehetőséget!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb