Beszélgetés Bereczk Balázs alpolgármesterrel a következő uniós költségvetési ciklusban tervezett városi pályázatokról

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2021. március 03. Szerda, 14:56

cats0303

2021. március 2-án Polgármester Úr tájékoztatta a képviselő testületet a következő uniós költségvetési ciklusban tervezett városi pályázatokról. Megkértem Bereczk Balázs alpolgármester urat ismertesse a városi fejlesztési elképzeléseket!

 

 

A bemutatott projektek a jelenlegi ismereteink alapján készültek el, hiszen konkrét pályázati felhívás még nem jelent meg, így egyelőre a Kormány által közzétett felhívás tervezeteknek megfelelően formáltuk a pályázati elképzeléseinket jelezve azt is, hogy mely területek lennének még fontosak a városnak, amik a jelenlegi pályázati rendszerbe nem férnek be.

 

Bereczk Balázs 1

 

Először beszéljünk azokról a projektekről, melyek megfelelnek a jelenlegi felhívás tervezeteknek.

 

Sokszor beszéltünk már róla, hogy a pályázataink nem pontszerűen, egy-egy épületre vonatkozóan készülnek, hanem egymásra épülnek. A 2021-2027 fejlesztési ciklusban is azonosítható három olyan cél, melyek elérését a projektek támogatják. Ez a fenntarthatóság és a városi környezet- életminőség javítás; a munkahelyteremtés, a hozzá kapcsolódó képzés és ezek infrastruktúra fejlesztése; és az energiahatékonyság. A legmagasabb összköltsége az első kategóriába tartozó projekteknek van ide tartozik:

 

  • a város teljes belterületének vízrendezése, új csapadékvíz-elvezető árkok építése a villámárvizek levezetésére

 

  • jelentős mértékű belterületi útfelújítás, melyre az előző hét éves időszakban nem lehetett pályázni, reméljük ez a cél marad a felhívásokban

 

  • folytatnánk a Zöld Város projektet és az Európa park kialakítása, a Rákóczi utca felújítása után a Rákóczi utca 6-10 mögötti terület parkosításával és parkolók létrehozásával

DSC03378

  • tervekkel rendelkezünk a volt Sport büfé átalakítására, ahol a küzdő és fitness sportok számára biztosítanánk helyet, a buszgarázsban pedig squash pálya kerülnek kialakításra. Ezt a tervünket 2020 előtt szerettük volna megvalósítani, sajnos a pályázati keret forráshiánya miatt erre nem kerülhetett sor.

 

DSC03387

  • szintén régi terv és szintén szerepelt a 2020 előtti pályázatoknál a régi piac épületének közösségi célú felújítása, például múzeumi látványraktárt is magában foglaló találkozási pont kialakítása. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az ingatlan magántulajdonban van, ezért olyan pályázati kiírás szükséges, ahol van lehetőség a tulajdonviszonyok rendezésére is.

 

  • fontos terület a Strand fejlesztése és a Gizella utca kiépítése is. Ennek támogathatósága a jelenlegi felhívás tervezetek alapján nem egyértelmű, azonban úgy gondolom nekünk mindent meg kell tenni azért, hogy a döntéshozóknak bebizonyítsuk ezen projektek létjogosultságát és fontosságát.

 

A második nagy téma a munkahelyteremtés, a hozzá kapcsolódó képzés és ezek infrastruktúra fejlesztése. Ebben a „csomagban” található a Keleti Iparterület jelenleg is tartó fejlesztésének folytatása, újabb telkek közművesítése, mert a jelenleg rendelkezésre álló 20 ha-ból 16 ha-nak már új tulajdonosa van, reméljük minél előbb kezdik ők is az építkezéseket.

 

Folytatnánk a piac fejlesztését is, a piacsarnok funkcióinak bővítésével, mobil elárusító helyek vásárlásával.

 

Fontos elem a köznevelési intézmények felújítása, ahol az óvodák közül a Táncsics utcai Gombácska óvoda következik. Bár a KLIK feladata lenne, de a Noszlopy iskolát követően a Mikszáth iskola felújítására nyújtanánk be pályázatot, melynek tervei már rendelkezésre állnak.

 

Amennyiben a kiírások és a rendelkezésre álló pályázati forrás lehetővé teszi a Gimnázium és a Hétszínvirág iskola épületének korszerűsítésére is nyújt be pályázatot az Önkormányzat.

DSC03374

Szeretnénk a Táncsics utcai kastély épületet felújítani és kulturális funkciókkal megtölteni. Ennek a projektnek a pályázati felhívás alapján előfeltétele volt a Dózsa utcai lakások felújítása és a mostani felhívás tervezet is kötelezettségként írja elő a lakhatási körülmények javítását.

 

A harmadik nagy csokor az energiahatékonysági beruházások folytatása és az eddig kimaradó önkormányzati tulajdonú épületek fejlesztése, kiemelten a Sportcsarnok és a Városi Könyvtár hőszigetelése, fűtés korszerűsítése és napelem rendszerekkel történő ellátása. Az eddigi energiahatékonysági intézkedések eredményeit növelheti a Strand elfolyó melegvizére alapozott geotermikus fejlesztés, mely a városi intézményekben válthatja ki a gázfogyasztást megújuló energiára.

 

Elég széles a paletta, mekkora forrás igényt jelent ez?

 

A felsorolt célok több mint 20 önálló projekt megvalósítását jelentik, közel 8,5 Mrd Ft értékben. A forrásigény és a projektek egymásra épülése miatt jeleztük a Somogy Megyei Önkormányzatnak, hogy Kaposvárhoz hasonlóan Marcali is valósíthasson meg önálló fejlesztési stratégiát.

 

Térjünk vissza arra a kérdésre, hogy mi az, ami nem finanszírozható az Uniós pályázatokból?

 

Évek óta, minden fórumon jelezzük, hogy a demográfiai folyamatokat figyelembe véve szükséges idősotthon építése. Ez az igény hatványozottan jelentkezik a város melletti kistelepüléseken, ahol az egyszemélyes háztartásoknak nincs lehetősége segítséget kérni a szomszédtól.

 

Másik fontos terület a zöld energiák használata: láthatjuk, hogy sorra épülnek a város közigazgatási területén a naperőművek, melyek azonban magán célokra termelnek. A javaslataink között szerepel, hogy legyen lehetőség közösségi napelemparkok létrehozására, és az ott megtermelt energia felhasználására akár intézményekben, akár közvilágításra. Vannak olyan területeink, ahol nincs mezőgazdasági termelés, ezért alkalmasak a parkok elhelyezésére.

 

Ehhez a területhez kapcsolódik a közvilágítás korszerűsítése, ahol az energiatakarékosság mellett a lámpatestek felújításával a meghibásodások számának csökkentése is elérhető. Mondok egy példát: az Európa Parkban, ahol már elvégeztük a föld alatti kábelek bekötésének felújítását, a biztosítékok cseréjét, mégis gyakoriak a meghibásodások és több lámpa nem világít mert a lámpatestek beáznak. A korszerűsítéssel az energiafogyasztás 60%-ra csökkenthető, és a meghibásodások száma is csökkenthető. A beruházás költsége, az elérhető energiamegtakarítás miatt mindenképpen indokolt lenne Magyarországon is ezeknek a projekteknek a támogatása.

 

Az iparterületek fejlesztéséhez tartozna a Mechanikai Művek épületének rendbetétele, ami azonban szintén magántulajdon, így pályázati támogatás esetén szintén először a tulajdonviszonyok rendezésével kell kezdeni a feladatot, ezért a kiírásoknak lehetővé kell tenni a barnamezős területek esetén az ingatlan vásárlás elszámolhatóságát is.

 

Hallgatva a célokat, sokszor említetted a pályázati kiírások feltétel rendszerét, miért fontosak ezek?

 

Magyarországon, tekintettel arra, hogy az önkormányzatok jelentős saját bevétellel nem rendelkeznek, a felsorolt, magas forrásigényű projekteket pályázati pénzekből lehet megvalósítani. Pályázni pedig arra és olyan feltételekkel lehet, amit a pályázat kiírói rögzítenek. Ezért fontos lenne, hogy valódi egyeztetések legyenek a pályázók és pályázatok kiírói között, hogy legyen lehetőség jelezni a problémákat és közösen megoldást is tudjunk rájuk találni.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb