Skip to main content

Bővítik a Sole-Mizo Zrt. marcali gyárának kapacitását ...

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2020. augusztus 12. Szerda, 16:24

Szi Miklós László

Beszélgetés a Sole-Mizo Zrt. marcali gyárának vezetőjével, Szi-Miklós László üzemigazgatóval. A marcali tejüzemet biztosan jól ismerik a Túró Rudi szerelmesei, hiszen a közkedvelt finomságok itt készülnek, a legkorszerűbb technológiával 1984 óta. Az üzem marcali egyik legrégebbi gyára már 1890 létezett, a Széchenyi uradalom tejfeldolgozója volt.

 

 

Az interjúra készülve egy kicsit utána néztem a cégnek, és meglepve vettem tudomásul, hogy városunk legrégebben működő gyára a tejüzem. Az üzem már 1890. óta a Széchenyi uradalom tejfeldolgozója volt.

 

Ez így van! Mi is büszkén szoktuk mondani, hogy több mint 100 éves az üzemünk. Egy helyen, ugyanazon funkcióval, megszakítás nélkül termelünk a jelenlegi telephelyünkön 1890. óta.

 

Nagyságrendileg mekkora lehetett induláskor az üzem?

 

Nincs forrásunk erről, de biztosan meghatározta az uradalom tehenészetének nagysága. Megítélésem szerint napi néhány száz liter tejet dolgozhattak fel. Sajnos nincsenek írásos emlékek ezekről az időkről. A legkorábbi adataink a háború utáni évekből vannak.

 

Inkább az „Oral history” a szülő-gyerek elbeszélések alapján vannak feltételezéseink. Nálunk sokan már generációk óta itt dolgoznak, és családi emlékeik alapján vannak feltételezéseink. Az én szüleim is itt dolgoztak, és én magam is már itt gyakornokoskodtam.

 

Ritkán foglalkozott a Marcali Portál az üzemmel, tegyük helyre egy kicsit az üzemet városunkban. Hány főt foglalkoztattok a gyárban?

 

Jelen pillanatban 75 állandó és 10 fő ideiglenes dolgozónk van, három műszakban.

 

Folyamatosan változik a gyár, változik a termék paletta az elmúlt évtizedekben. A rendszerváltáskor mivel foglalkoztatok? Mit gyártottatok?

 

Abban az időben úgynevezett „városellátó tejüzem” kategória voltunk. A zacskós tejtől a túróig, sajtig gyártottunk szinte mindent.

 

A privatizáció, hogy zajlott?

 

Mint akkoriban „szokás” volt a korábbi menedzsment és pár tehetős befektető tulajdonába került a gyár! Innen indultunk 1990-ben, Tejdesszert Kft. néven. A névválasztásban már benne volt, hogy 1984-től kezdődött az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Túró Rudi gyártása. Mivel akkoriban csak három nap volt a termék szavatossága, így a fogyasztók kiszolgálását két gyártó látta el az országban, a marcali üzemnek értelemszerűen a nyugati országrész jutott, a keleti országrészt és Budapestet pedig a mátészalkai üzem terítette. 1993 óta már csak túródesszertek gyártása folyik az üzemünkben.

 

Meglepődve olvastam, hogy a Túró Rudit nem hazánkban hanem a volt Szovjetunióban találták ki ...

 

Valóban, a Túró Rudi csak a hatvanas években került Magyarországra, Mátészalkán kezdték el a gyártást. Mi 1984 -ben csatlakoztunk. A termék viszonylag gyorsan vált nagyon népszerűvé. Szinte „berobbant” a köztudatba. A népszerűsége a mai napig adott, szeretik a fogyasztók a termékünket.

 

Megjelentek a magyar élelmiszer iparban a nyugat Európai multik. Hogy érintett ez benneteket?

 

1995-től a DANONE tulajdonába került az üzem. Mindez új minőségszemléletet, fontos technológiai fejlesztéseket hozott, azóta is építkezünk belőle. Mi akkor váltottunk a HACCP rendszernek megfelelő technológiára.

 

Csak, hogy érzékeltessem mekkora váltás volt ez a gyárban … korábban a Túró Rudi szavatossági ideje 3 nap volt. Az új technológia bevezetését követően – mindenféle adalék anyag hozzáadása nélkül! – 18 majd 26 nap lett a szavatossága. Ezt eredményezte a technológiai, eszköz és munkakultúra váltás az üzemben. Nyugat európai színvonalon gyártottunk, kizárólag Túró Rudit.

 

Azokban az években volt egy nagyon jelentős felfutása a fogyasztásnak, ebben az is közrejátszott, hogy jelentős reklám kampány is folyt a termék népszerűsítésére.

 

2010-től pedig a BONAFARM Csoporthoz tartozó SOLE-MIZO Zrt. tagja vagyunk.

 

A központunkban Szegeden, egy kisebb kapacitású, kevésbé modern gépsoron történt a Túró Rudi gyártás, a marcali gyár megvásárlásával mondhatni kapacitást és minőséget vásárolt az új tulajdonos. Persze közrejátszott az is, hogy a DANONE éra utolsó évében már nem a Túró Rudin volt a fókuszpont, így mondhatni mindenki jól járt! Azóta a Danone gyártás szinten kivonult már Magyarországról!

 

Az új tulajdonos is beruházott a technológiába. Hűtési rendszert váltottunk 2017 -ben, a korábbi ammóniás hűtést cseréltük le, a legkorszerűbb, környezetbarát rendszerre. Az infrastruktúrát folyamatosan fejlesztjük.

 

A letisztult termékstruktúránk miatt mi már nem vagyunk egy klasszikus tejüzem, hiszen nálunk már nem dolgozunk fel tejet, legfőbb alapanyagunkat a túrót is Szegedről kapjuk. Ez tette lehetővé az ammóniás hűtési rendszer leválását.

 

Beszeljünk a már folyamatban lévő bővítésről... Kívülről is vannak már látható jelei egy fejlesztésnek.

 

A növekvő piaci igényeket egyre nehezebben tudjuk kielégíteni a jelenleg működő termelő vonalunkon. Ezért van szükség még egy termelő vonal installálására. A korábbi túró készítő helyiség felszabadult ahol egyedi és gyűjtő csomagoló helyiségeket hozunk létre. Amit a városlakók is látnak... az utcafronton kibontottuk az üvegtéglákat, helyükre ablak kerül. De a belső terem is teljesen át lesz alakítva. Ez a folyamat szeptember végéig lezajlik remélhetőleg.

DSC 5151

A második szakasz december végéig van tervezve, ez idő alatt alakítjuk ki az új csomagolóanyag raktárat. Fontos tudni, hogy az átépítés miatt nincs veszélyeztetve a működő gyártósor higiéniai helyzete. Le tudjuk határolni az építési területet, a tervezésnél ez egy elsőrendű szempont volt. A gyártás folyamatos ebben az átmeneti időszakban is. Az új gépsor telepítése 2021 első negyedévében történik meg.

DSC 5133

 

Feltételezem akkor többlet munkaerőre is szükségetek lesz …

 

Igen úgy tíz fővel tervezzük bővíteni a létszámot, ennek már most nekiállunk, mert szükség van egy betanulási időszakra. Nem panaszkodhatunk, bővében vagyunk a jelentkezőknek, mert a városban az egyik legjobb bérszínvonalon dolgoztatunk. Az üzem 3 műszakos munkarendben dolgozik, van túlóra is esetenként, de nem jellemző. Többféle már bevált kiegészítő juttatásunk van a rendes fizetésen felül, gondolok itt a napi bónuszra, kiosztásra kerül területenként hónap dolgozója díj, cafetéria, dolgozói hűségjutalom havonta, valamint kerek évfordulókon stb. Szeretnek nálunk dolgozni és mi is megbecsüljük munkatársainkat.

 

Az alkalmat felhasználva kérem a városlakók megértését az átépítéssel kapcsolatos esetleges kényelmetlenségekért! Azon vagyunk, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk Önöknek!

 

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a bővítéshez!

 

A Bonafarm Csoport Kelet-Közép Európa legnagyobb agrár-és élelmiszeripari vállalata, mintegy hétezer főt foglalkoztat. A csoport egyik fontos vállalata a Sole-Mizo Zrt. A Sole-Mizo Zrt. két nagy múltú vállalat – a Sole Hungária Rt. és az Új-MiZo Rt. – 2006. január 3-án bejegyzett egyesülésével jött létre és vált Magyarország piacvezető tejipari vállalatává. Alkalmazottaink száma meghaladja az 1000 főt. A két cég egyesítésével megalakult Sole-Mizo Zrt. tejalapú élelmiszerek előállításával foglalkozik melyeket a hazai, közép-és kelet-európai és a közel-kelet piacokon értékesít.A társaság székhelye Szeged. A termelés négy üzemben történik: Szegeden a friss termékek, poharas és desszert termékek, túró, kávétejszín, UHT-termékek, valamint az ömlesztett sajtok gyártása folyik. Bácsbokodon gouda, edami, trappista, krémfehérsajt, mozzarella, Anikó natúr- és füstölt sajtok illetve ömlesztett sajtok előállítása folyik többféle kiszerelésben és méretben. A csornai üzem vajat, sűrített tejet, különféle ízesítésű vajkrémeket valamint ipari felhasználású fehérjekoncentrátum gyártására szakosodott. A túró rudik gyártása Marcaliban történik.

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb