Skip to main content

A Csaba …

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. október 27. Vasárnap, 16:25

Amikor először találkoztam Csata Csabával, és megtudtam, hogy sokszoros román válogatott, és többszörös magyar bajnok jégkorongozó elhatároztam, hogy egyszer hosszabban elbeszélgetek vele.

panna csaba

Néhány napja elkísértem Zalaegerszegre Csabát, ahol edzőként dolgozik és a kocsiban „kifaggattam" Erdélyről, a gyerekkoráról, a Székelyföldi jégkorongról, a pályafutásáról. Ezt a beszélgetést olvashatják az alábbiakban.

Hol születtél, hol nevelkedtél? Hol kezdtél jégkorongozni?

Erdélyben születtem 1970 –ben. Gyergyócsomafalva, - a falu ahol felnőttem -, a Gyergyói-medencében van, az a vidék Székelyföld és Románia leghidegebb tájegysége.

csomafalva tajkep800

Itt mindig a hamarabb jön a fagy, és a tél is sokáig kitart. Régi hagyomány a környéken, hogy korcsolyáznak a gyerekek, és persze előbb-utóbb bot is került a kezükbe, kezdetben egy kavicsot ütögetnek, majd egy idő után már a követ felváltatja korong, a botot az ütő.

Ahol én éltem, azon a vidéken nem a focimeccsek voltak a falusi élet vasárnap délutáni programjai, hanem a jégkorongmérkőzések. Minden falunak volt saját csapata, és hát persze „vérre menő" tornákat vívtunk egymással. Az iskolák mellett, az arra alkalmas helyeken, bizony már októberben elkezdték - az első fagyok idején- hizlalni a jeget ... mi persze már csúszkáltunk rajtra és nagyokat estünk a még kiemelkedő fűcsomókon. Aztán amikor már elég vastag volt a jég, kezdődtek az edzések, a mérkőzések.

Hamar kiderült, hogy tehetséges vagy?

Nem .. én tulajdonképpen sok pajtásomtól eltérően későn kezdtem jégkorongozni, nem nagyon jártam el a jégre. De ahogy mondtam, nálunk nagyon hosszú a tél, és más sportolási, szórakozási lehetőség nem nagyon volt, azért aztán én is ütögettem édesapám által készített bottal. és hát hamar kiderült, hogy tehetséges és talán az is, hogy szorgalmas vagyok. Ezért egyre többet játszottam a falusi csapatban.

Kinek köszönheted mégis, hogy válogatott jégkorongozó lett belőled, aki a korosztályos világbajnokságon is játszott?

Kercsó Árpád volt a testnevelő tanár Csomafalván. Ő az a „hokimágus" aki nem csak Székelyföldön vezényelt nagyszerű csapatokat, hanem Magyarországon is felnevelte az „aranygenerációt". Ő volt a tanárom. Megláthatta bennem a tehetséget, eljött édesapámhoz és elkért, hogy játszhassak.

Elkezdtük az edzéseket, játszottunk az iskolában, a környékbeli falvak bajnokságát meg is nyertük. Falusi bajnokként sokszor jártunk Csíkszeredába, a városi sportiskolához. Messze volt, nehéz volt a közlekedés, de hát ott fedett pálya volt ... és mindig nagy csatákat vívtunk. Sokszor győztünk, szerettünk oda járni. Nagy élmény volt az nekünk, falusi gyerekeknek.

nyitottpalya

Otthon ugye csak a szabadban játszottunk, aztán megépült a közelben Gyergyószentmiklóson egy fedett jégpálya, onnantól kezdve már oda is jártunk. Elkezdtük a rendszeres, tervszerű munkát, jöttek az eredmények.

nyitottpalya2

Középiskolába Gyergyószentmiklósra jártam, ott már volt jégcsarnok, naponta voltak edzések és hát ment a játék is. A korosztályos román bajnokságban mindig ott voltunk az élen a csapatunkkal.

gyergyoicsapat

Az ifi országos bajnokságban figyeltek fel rám a válogatott szakvezetői,18 évesen már válogatott lettem. Abban az évben már az „A" csoportos Európa Bajnokságon játszottam. finnekkel, svédekkel, svájciakkal, lengyelekkel. Sikerült bent maradni az „A" csoportban ez hatalmas sikernek számított akkoriban, de ma is az lenne! U20 válogatottjaként (1988-89) a Világbajnokság a „B" csoportjában játszottam.

Húszévesen már katona voltam. Kis kitérővel Galatira kerültem, ahol komoly jégkorong élet volt. Csak a jégkoronggal kellett foglalkoznom. Amikor leszereltem akkor még egy szezont játszottam Gyergyóban.

Gyergyocsomafalvai jegkorongcsapat 800

Hogy kerültél Magyarországra?

Jött a Román forradalom, megnyíltak a határok, és lehetőség teremtődött arra, hogy Kercsó mester hívásának eleget téve Magyarországra jöjjek játszani. A Dunaújvárosban kezdtem Magyarországon, utána voltam egy évet Jászberényben. A következő szezont már ismét a Dunaferr színeiben játszottam akkor bajnokságot is nyertünk. A következő szezonban játszottam egy évet az Újpestben, de visszatértem és összesen kilenc szezont játszottam Dunaújvárosban.

Közben párhuzamosan játszottam a Román válogatottban is. Tagja voltam a „C" csoportos világbajnokságon szerepelő román csapatnak.

Csata Csaba Románválogatottként

Dunaújvárosiként játszottam a Kontinentális Kupákban is. Egyik alkalommal, az oroszokkal kerültünk egy csoportba. Az orosz, a szlovén az észt és a magyar bajnok volt egy csoportban. A torna Togliattiban volt az oroszoknál. A LADA gyár csapatánál jártunk egy olyan jégcsarnokban ahol páholyok voltak, mintha színházba mentünk volna. A fogadtatásra jellemző, hogy a jégcsarnokhoz vezető 2x6 sávos utat (!) Lezárták és rendőri felvezetést kaptunk ...

Csata Csaba

Kikaptunk ugyan 8:1 –re az orosz bajnoktól, de ez egy hihetetlen nagysiker volt a Dunaferrnek! Simán benne volt, hogy kapunk egy húszast! Egyszerűen nem egy súlycsoport a két bajnokság, és a két csapat! Ez nagyon nagy eredmény volt akkoriban!

Dunaferr 800

Kétszeres magyar bajnok, kupagyőztes vagy. Úgy tudom hamar elkezdtél edzősödni...

Igen Dunaújvárosban kezdtem, és ma is szívesen foglalkozok fiatalokkal. 1994 –ben amikor a Kercso Árpi hívott, már elkezdtem dolgozni a Dunaferr utánpótlásánál. Aztán, amikor már profi játékos szerződést kaptam, akkor már nem tudtam folytatni az edzősködést. Nem maradt időm az edzés vezetésre. 2009 –ben kezdtem újra az edzősködést, ismét Dunaújvárosban.

csapat ujvaros

Amikor Marcaliba költöztünk utána kezdtem el Zalaegerszegre járni, és ma már a második éve foglalkozok újra a fiatalokkal.

csapat3

Zalaegerszegen elkezdtetek egy munkát, nincs felnőtt csapat, csak a gyerekek. Úgy tudom hogy Szombathelyen van még arrafelé csapat, de ott is csak gyerekek.

Igen, a legkiesebbekkel foglalkoznak csak, mert nincs fedett csarnokuk. A legjobbak átjárnak Zalaegerszegre. Ma már nem elég 4 hónapot a jégen tölteni. Azt is hozzá kell tennem, hogy nagyon nehéz olyan településen jégkorongot csinálni ahol nincs hagyománya. Dunaújvárosban a gyerekek százasával mennek, Székesfehérváron is ez a helyzet. Zalaegerszegen 6-7 éve van jégpálya az alapokról kellett kezdeni. Meg kell ismertetni, meg kell szerettetni a gyerekekkel a jégkorongot. Ezen dolgozunk. A legidősebb gyerekünk már 16 éves.

cats csaba

Mi most a különféle korosztályos bajnokságban szerepelünk. A 12 éves korcsoportban jelenleg 24 csapat van benevezve az országban. Debrecentől – Zalaegerszegig. Az első évben még egyben volt a mezőny. Utazunk Debrecenbe, Miskolcra, Szegedre. Idén már kétfelé osztották a mezőnyt, keleti és nyugati csoportra.

Az ifiknél csak 12 csapat van, a serdülőknél is már van „A" és „B" csoport, és egyre több a csapat, a játékos. Komoly fejlődés van, rövid idő alatt nagyot lépett előre a magyar jégkorongsport.

cats csaba2

Arra kérlek, hogy mond el véleményedet a magyar jégkorong sportról, annak jövőjéről. Nagy pénzek kezdenek mozdulni a jégkorong sport irányába köszönhetően a kiemelt látványsportág státusznak. Hogy látod milyen távlata, jövője van Magyarországon a jégkorongnak?

Ha annyit fejlődik az elkövetkezendő 10 évben, mint amennyit fejlődött az elmúlt tízegynehány évben, akkor nagyon nagy reményeket és szép jövőt látok. Amikor mi kijöttünk Erdélyből, alig volt 5-6 csapat talán 150-200 igazolt játékos volt Magyarországon összesen, most van 1500 igazolt játékos. A TAO nekünk is sokat segített abban, hogy minél több gyerek játszhassa ezt a csodálatos sportot.

Most van hét jó csapat a Magyar Bajnokságban, illetve a Székesfehérvár az osztrák bajnokságban. Ez csapatonként legalább harminc játékost jelent, és persze sok-sok gyereket az utánpótlás korosztályokban. Ez nagy előre lépés úgy gondolom.

Ez egy látványos „eladható" sport. Fehérváron az EBL (osztrák jégkorong-bajnokság) meccseken mindig teltház van! De emlékeztetem olvasóinkat a budapesti világbajnokságra, ott mindennap megtelt a tízezres csarnok!

Engedelmeddel egy kicsit a családodról is kérdeznélek. Letelepedtél Magyarországon, feleséged Balogh Beatrix aki olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, a Dunaferr aranycsapatának egyik meghatározó játékosa volt. Jelenleg az NBI/B –s Marcali VSZSE játékos-edzője. Van egy lányotok Panna, aki a Mikszáthba jár iskolába, és nagyon tehetséges kézilabdás. Hogy ismerkedtetek meg?

bea panna

 

Dunaújvárosban a sportszállón laktam már két éve, amikor a Beát leigazolta a Dunaferr, akkor végzett a Testnevelési Főiskolán. Ő is a sportszállóra került, ott ismerkedtünk össze. 1995 óta vagyunk együtt, 2000-ben házasodtunk meg. Voltak kitérők, a BB eligazolt Pécsre, én maradtam Dunaújvárosban, Ő visszajött, és én meg elmentem Jászberénybe, Újpestre.

Aztán Ausztriába igazolt, a HYPO –nál játszott, - amikor kis idő eltéréssel, de utána mentem - én is játszottam alacsonyabb osztályú osztrák jégkorong csapatnál. Aztán Spanyolországba már együtt mentünk. Hazahívták a BB-t, és visszamentünk Dunaújvárosba. A Bea még játszott a Dunaferrben, majd hívták Marcaliba, és azóta itt élünk.

Sok sikert Neked az edzői pályafutásodban! Sok boldogságot a családi életedben! Köszönöm a beszélgetést!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb