INTERJÚK

hato andris

Ható András, a Kétmester Kft. ügyvezetője kapta meg a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Somogy Szakképzésért díjat kedden Kaposváron. Az elnökség évente két Somogy Szakképzésért díjat adományoz: a vállalkozásoknak szóló elismerést a Metallux Zrt.-nek ítélték, a természetes személyeknek járó kitüntetést Ható András, a Kétmester Kft. ügyvezetője vehette át. Az év végi hajtásban egy rövid interjúra kértem Andrást.

 

 

Gratulálok az elismeréshez, úgy gondolom megérdemelten kaptad a díjat! Mióta foglalkozol tanulókkal?

 

Hát az életem során rengeteg tanulóm volt, most már 25 éve vagyok a pályán, már 20 évesen is volt szakácstanulóm akivel én foglalkoztam. De nagyobb csoporttal és a jelenleg alkalmazott módszerrel ötödik éve és a Tancentrum is már három éves. Úgy látom, hogy ez a képzési rendszer beválik.

 

Amikor a múlt héten interjúra kértelek a játszóházzal kapcsolatban akkor már volt egy sejtésed, hogy egy komoly díj átvételére hívnak. Arra kértelek várjuk meg, hogy mi lesz. Szóval hogy is volt ez?

 

Megmondom őszintén én egy elismerő oklevélre számítottam, de a legnagyobb meglepetésemre a szakmától kaptam az elismerést – Somogy Szakképzésért díj – ami számomra egy nagyon nagy megtiszteltetés! Egy olyan megyében kaptam az elismerést, ahol eleve két tancentrum és számtalan vendéglátással kapcsolatos képzőhely működik.

 

Nagyon fontos számomra, hogy kiváló kapcsolatban vagyok az iskolával, tanáraival, oktatóival, igazgatónőjével. Ebben a díjban az Ő munkájuk is benne van!

 

Jelenleg hány tanulód van?

 

Több mint ötvenen vannak három évfolyamban. A mostani harmadikosok lesznek azok akik végig nálunk voltak, éppen ezért elég nagy elvárás van irányukban. Velük a szorgalmi időn kívül is foglalkozunk mert szeretnénk egy komoly versenyen részt venni.

 

Milyen versenyen?

 

Ez a Szakma Sztárja elnevezésű országos verseny. 2019-ben országosan már több, mint 60 szakmában és 11 szakmacsoportban versenyezhettek a jelentkezők a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny keretében. Két tanulóval indulunk az előválogatón, készülünk a Krúdy Napok keretében a megyei versenyre is további tanulókkal.

 

Először indulunk ekkora megmérettetésen, a jó szereplés mellett az is a célunk, hogy szerezzünk egy verseny rutint mert a későbbiek során is szándékomban áll a versenyeztetés.

 

Az országos megmérettetésen induló tanulóid úgy látod kellően tehetségesek?

 

Igen, azért választottuk Őket. És hát két mester szakács is segít a felkészítésben Németh Krisztián a Hotel Kardosfa séfje, – egyébként Ő oktat az iskolában is –, a másik Horváth Sándor a Hotel Família üzemeltetője Zamárdiban. Ők is évekig dolgoztak külföldön. Így hárman próbálunk irányvonalat adni a tanulóknak. A mester urak is nagyon sok versenyen jártak és szép eredményeket értek el.

 

Minden tanulónkat úgy oktatjuk, hogy majd amikor már végeznek ismerjék a legújabb trendeket, technológiákat. Többek között ezért is építettük a Tancentrumot, mert a tankonyha nagyon korszerű. Aki nálunk tanul az a legújabbat használja ... kikerülve az életbe nem lesz hátrányban.

 

Láttam képeket ahol mindenféle „tengeri herkentyűket” felhasználva oktattatok, és nem fényképről hanem a kezükbe adva, a gyerekeknek. Feltételezem ezek az alapanyagok, ételek nem feltétlenül a tananyag részei. Mégis beszerzed, felhasználod az oktatásban. Szükséges ez?

 

Folyamatosan változik a gasztronómia. Én magam is szeretek versenyekre járni, minden elérhető továbbképzésre elmegyek, mert fejlődni kell! Csak példaként említem, hogy csak nem régen volt először kezemben homár... pedig azért nagyon sok éve szakácskodom már. Ilyen lett a világ! Folyamatosan tanulni kell! A régi hagyományokat nem kell elfelejteni, elhagyni! Én is szeretem a sült oldalast burgonyával! :) Ezeket az ételeket is azért az új technológiával, lehetőségekkel újra lehet gondolni.

 

Én azt vallom. hogy a tananyagon túl lehetőség szerint meg kell ismertetni a tanulókkal mindazokat az alapanyagokat amik ma a világban használatosak. Ezért megyünk Ausztriába a Kotányihoz a fűszerek ügyében, és készítünk a tanmenetben előírtakon túl más ételeket is.

 

Partnerek a tanulók?

 

Nagyon szívesen jönnek és a tanórán kívül is. Nagy előny számukra és azt értik és érzik, hogy ezeken a foglalkozásokon sokkal többet tudunk foglalkozni velük. Az nagyon nem mindegy, hogy egy oktató 4-5 vagy 5-10 tanulóval foglalkozik egy időben! Hétfőnként három mesterszakács oktatja őket! A környéken sincs ilyen, hiszen óriási az oktatók hiánya a szakképzésben!

 

Nem akarok a zsebedben turkálni, de gondolom ez egy nagyon költséges formája az oktatásnak. Hoz egyáltalán nyereséget?

 

Nem a pillanatnyi nyereség számít, hanem a hosszútávú befektetés. Amikor elkezdtem már akkor is az volt a célom, hogy a cégem utánpótlását is kineveljem. Az oktató kollégák is küzdenek a szakember hiánnyal, úgy gondoltuk ne csak várjunk a megoldásra, hanem tegyünk is érte. Persze nem minden végzősünk fog nálunk dolgozni, biztosan lesznek akik külföldre mennek egyből, és olyanok is akik nem szakácsként fognak dolgozni. De aki marad a szakmában az biztosan jó szakács lesz!

 IMG 3652

Szeptembertől el szeretnénk kezdeni a pincérek képzését is, mert hihetetlen hiány van a jól képzett pincérekből!

 

Akkor térjünk át a MarcLali Játszókuckóra. Ti üzemeltetitek, bár még csak 10 nap tapasztalat birtokában vagy, azért megkérdezem, megéri?

 

A terv a játszóházra már több éves, amikor a Tancentrumot kialakítottuk, akkor úgy egyeztünk a Várossal, hogy segítünk a kezdetekben az üzemeltetésben. Aztán sokáig nem történt semmi aztán felgyorsultak a dolgok, és december 6. -án megnyitott a létesítmény. Elkezdtük az üzemeltetést, és ehhez is mint mindenhez kell idő, nem fog egyik napról a másikra nyereségessé válni.

 IMG 2262

Déltől vagyunk nyitva este nyolcig, egy ember felügyeli a helyet. A hétköznapokban kicsit kevesebben de a hétvégeken egyre többen jönnek. Fogadjuk az iskolákat, az óvodákat, a bölcsiseket is.

 szuluinapos

Nagyon sikeresnek tűnik a születésnapoknak, gyerekzsúroknak a helyszínbiztosítása, szervezése. Már márciusra is van foglalás. Komplett csomagokat kínálunk. A gyerekek rettenetesen élvezik, de a szülők is szeretik mert jó helyen tudják a lurkókat.

 

Versenyképesek vagytok árban?

 

Nagyon... másutt 700 Ft/30perc, nálunk egész napra 1.500 Ft.- de van kedvezmény is, marcali lakosoknak (lakcímkártya felmutatása ellenében) kedvezményes, 1.200 Ft-os napi jeggyel lehet használni a játszóházat, akár megszakítással is, hiszen a megváltott karszalag egész napra érvényes belépőt nyújt.

 

Nyitva tartás?

 

Decemberben néhány nap – (12.24, 12.25, 12.26, 12.31) kivételével – minden nap 12:00-20:00 óráig leszünk nyitva. Januárban 2.-án nyitunk.

 

Várunk mindenkit sok szeretettel! Az alkalmat megragadva Boldog  Karácsonyt kívánok minden kedves olvasónknak!

 

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a terveidhez!

 

 

Olvassa a Marcali Portált Facebookon is!

Lergel

Keresés a tartalomban...

Elérhetőségek

Levélcím: Marcali Portál

8700 Marcali Orgona u. 1-3 "A" lh. fsz. 2
NMHH nyilvántartási szám: 1253-3889
Alapítás éve: 2000.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Reklámmal kapcsolatban: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Cookie-k használata a weboldalon

Küldjön nekünk Ön is híreket!
Történt olyan esemény vagy hír a térségében ami nincs fent a Marcali Portálon, esetleg hallott, látott, fényképezett, valami érdekeset és Ön szerint fent lenne a helye hírportálon?
Küldje el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!


Megjelenés: Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a részére elküldött híreket - a tartalom csorbítása nélkül - a megjelentethetőség érdekében módosítsa, szerkessze. A megjelenésre vonatkozóan garanciát nem vállalunk - azaz nem mindegyik, részünkre elküldött hír jelenik meg szükségszerűen a marcaliportal.hu-n.

A marcaliportal.hu sütiket használ. A sütik elfogadásával kényelmesebbé teheti a böngészést. A honlap további használatával hozzájárulását adja a sütik használatához.