Skip to main content

Szibériai hideget hoz a jövő hét

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2021. február 07. Vasárnap, 14:53

capture 20210207 145053

A jövő hét közepén várható markáns lehűlés érinteni fogja a Balaton térségét is. A viharos széllel jövő csütörtöki hideg betörés pár óra alatt fagypont alatti hőmérsékletet és több- kevesebb havazást is hozhat a térségbe. Jó eséllyel a jég is megjelenik a Balatonnál – nyilatkozta a hirbalaton.hu megkeresésére Horváth Ákos meteorológus.

 

 

Európa északi, északkeleti részén egyre jobban felhalmozódik a szibériai eredetű rendkívül hideg levegő. A jelenlegi számítások szerint csütörtökön (február 11) betörő hidegfronttal a Balaton térségét is elárasztja a fagyos légtömeg. Az északnyugati-északi irányúra forduló szél viharossá fokozódik, és a Balatonnál kialakulhat az ilyen időjárási helyzetben nem ritka bukószél is.

 

A jelenleg magas vízállású Balatonon méteres hullámok kialakulása várható, amelyek kicsapnak a partra, és a gyorsan hűlő levegő miatt előfordulhat, hogy a víz ráfagy a parti tereptárgyakra. A nyílt víz gyors befagyására a hideg ellenére sem lehet számítani, részben a viszonylag meleg vízhőmérséklet, részben a hosszan tartó viharos szél miatt.

 

Ugyanakkor esély van arra, hogy a fagyos hideg levegő több napon keresztül is jelen lesz és a hét legvégén ismét megjelenik a jég a Balatonnál – mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa.

 

Az idén januárban már volt egy rövid jeges időszak, azonban akkor csak látványos jégzajlás alakult ki.

 

A közelgő markáns hideg a térségben nem csak érdekességet, de problémát is jelenthet: a front betörésekor főként a Bakonyban várható havazással, illetve péntektől az akár -10 fokot is meghaladó minimum hőmérséklettel.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb