Skip to main content

"Felgyorsult" a Curiosity marsjáró

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2013. július 24. Szerda, 11:43

Curiosity-on-Mars-360-panoramaPasadena, 2013. július 25., csütörtök (MTI) - "Felgyorsult" a Curiosity marsjáró: a közel egy éve a vörös bolygón landolt kutatórobot vasárnap tette meg egyvégtében a leghosszabb útját: 100,3 métert haladt előre - közölték a NASA szakemberei.

Az élet jeleit kutató rover korábbi egy nap alatt megtett csúcsteljesítménye 49 méter volt.
A viszonylag gyors haladást az tette lehetővé, hogy a jármű egy magaslatról indult, és kamerái pontos képet nyújtottak a körülötte levő sziklák méretéről, így a marsjárót irányító szakemberek biztosra mehettek - értékelte a vasárnapi távot a jármű tervezője, Paolo Bellutta.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai sugárhajtómű laboratóriumának munkatársa elmondta, hogy a Curiosity kamerarendszerének hála egészen távolra lehet látni, ugyanakkor éppen a marsjáró útjába esett egy világosan nem kivehető terület, így inkább egy másik ösvényt kerestek a továbbhaladáshoz.

Az űrmisszió irányítói szerint a rover, amely Marsra érkezése óta kicsit több, mint egy kilométert (keddig összesen 1230 métert) araszolt előre, a következő hetekben egyre hosszabb és hosszabb utakat fog megtenni - olvasható a space.com honlapon szerdán megjelent közleményben.

Az autó méretű Curiosity az 5,5 kilométer magasba nyúló Aeolis-hegy felé közelít. A hegy lábánál kijelölt célponttól most 8 kilométerre van az űrjármű. A szakemberek úgy vélik, egy évbe telhet, amíg a rover odaér. Nincs szoros menetrend, semmi sem sürgeti a tudósokat, ezért szeretnének minél több, a marsjáró útjába eső érdekes kőzetet megvizsgálni. A Curiosity csúcssebessége óránként 0,14 kilométer.
A marsjáró korábbi kőzetvizsgálatai már igazolták, hogy sok milliárd évvel ezelőtt megvoltak az élet feltételei a vörös bolygón.

http://www.space.com/22084-mars-rover-curiosity-longest-drive.html

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb