Skip to main content

Karácsonyi beszélgetés Dr. Sütő Lászlóval Marcali polgármesterével

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2020. december 19. Szombat, 15:02

Sütő László

Azt gondolom, hogy nem túlzás azt mondani, hogy egy nagyon különleges év 2020. Úgy kezdtünk az év elején, hogy lesz egy jó éve a városnak. Elkészült a költségvetés, megvalósítás alatt volt több pályázatos beruházás, lehetőség nyílt több sajátberuházásra … és egyszer csak a nyakunkba szakadt a COVID-19 vírus.

 

 

Két hullámról beszélünk, az első alkalommal alig volt megbetegedés városunkban, viszont már akkor is komoly korlátozások léptek életbe. Most a második hullám tetőzik talán, nagyságrenddel több a megbetegedés, de mintha látszana az alagút vége … hírek szerint már idén elkezdenek oltani. Arra kérlek foglald össze az évet a járvány, és annak városunkra gyakorolt hatásainak függvényében.

 

Egy évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy 2020. egy nyugodt, stabil a város fejlődését biztosító év lesz. Az év jól is indult. Az elfogadott költségvetés lehetőséget adott volna intézményeink jó színvonalú működésére és forrásokat biztosítottunk olyan beruházásokra is, melyek egy-egy kisebb közösség komfort érzetét javítják, erre 60 millió forintot terveztünk (utak, járdák, árkok), emellett sok rendezvénnyel készültünk a város kulturális életének felpezsdítésére. Az Európai Uniótól elnyert beruházások megvalósítása az év elején megkezdődött.

 

Március közepéig minden a tervek szerint haladt, ekkor változott meg minden, és a járvány első ma már pontosan tudjuk gyengébb megjelenésekor még annak a gondolata is felmerült hazánkban, hogy teljes bezárás történik. Szerencsére több területen megkaptuk a lehetőséget a helyi szabályozásra, így óvodáink, bölcsődénk, szociális ellátó rendszerünk továbbra is működött, ezzel is segítve, hogy a város gazdasága ne álljon le. Folyamatosan egyeztettem a város meghatározó gazdasági szereplőivel, azokat az intézményeket természetesen bezártuk, melyeket központi jogszabály rendelt el. Egy apró megjegyzés, nem biztos, hogy nagyobb lett volna a fertőzés veszély egy múzeumban korlátozottan beengedett látogatók esetében, mint egy focipályán egymás nyakába ugráló szurkolók esetében. Az előbbi igaz lehet a könyvtárra is.

 

A második jelenleg is tartó járványidőszakban bár lényegesen nagyobb, legalábbis Marcaliban a fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, a központi intézkedések főleg, melyek a gazdaságot érintették (de ez igaz az oktatásra is) már lényegesen enyhébbek. A városi intézmények természetesen a szabályok nagyon szigorú betartása mellett továbbra is működnek. Itt is megköszönöm a városban működő valamennyi intézménynek, függetlenül attól, hogy ki a fenntartója azt az áldozatos munkát, amellyel a járvány veszélyeit segít leküzdeni. Kívánok valamennyiüknek, és természetesen a város valamennyi polgárának sikeres védekezést és jó egészséget, egy lényegesen nyugodtabb élhetőbb 2021. év reményében.

 


A 2020-as költségvetés elfogadásakor már elvontak tőlünk több mint 110 millió forintot, az iparűzési adó bevételünk 20 %-át, úgynevezett szolidaritási hozzájárulásként a kistelepülések támogatására, amit természetesen tudomásul veszünk, hiszen ez már pár éve így van. A járványra hivatkozva előbb központosították a gépjármű adót, majd az ősz elején megszüntették az iparűzési adó feltöltésének kötelezettségét. A két intézkedés további több mint 100 millió forint elvonást jelentett Marcalinak. Ezzel együtt gyakorlatilag bevétel nélkül maradtak a kulturális intézményeink, és éves szinten több mint felére csökkent a strand látogatóinak száma, mint egy 30 millió forint további bevétel kiesést, veszteséget okozva. Ezen intézményeknél a kiadások csak kismértékben csökkentek, hiszen senkit nem bocsájtottunk el, hanem igyekeztünk munkahelyükön, vagy akár más területen (megnövekedett szociális munka) értelmes feladatot biztosítani számukra. Az elvonások azt eredményezték, hogy el kellett halasztanunk azt a sok a kisközösségek életét pozitívan befolyásoló beruházásunkat, melyekről a bevezető gondolatoknál szóltam, illetve 20%-kal csökkenteni kellett különféle önként vállalt (pl. sport, kultúra) támogatásunk összegét.

 

A járvány elleni védekezéshez „bölcs” tanácsokon kívül más támogatást nem kaptunk. Védőeszközöket magunk szereztük be, és saját költségen teszteltettük le azokat a dolgozókat, akik a gyakoribb lakossági kapcsolat miatt veszélyes vírus hordozók lehettek volna (pl. házhoz járó szociális munkások, gyermekélelmezési központ).

 

Az elnyert pályázatok megvalósítása, ahogy mindenki láthatja a tervezett ütembe folyik, vagy már be is fejeződött (Nőtlen tiszti), vagy nem régen kezdődött el (bölcsőde), valamint megtörtént a Marcali – Mesztegnyő kerékpárút tervezőjének kiválasztása. A megvalósításhoz szükséges Európai Uniós Pénzügyminisztériumi és saját források elkülönített számlákon rendelkezésre állnak. Ezzel együtt kihasználva, hogy több időnk maradt tervezésre, 24 új projekt előkészítését kezdtük meg kollégáimmal, annak érdekében, hogy amint megnyílik a 2020-2027-es Európai Uniós pályázati lehetőség készen álljunk azok benyújtására.

 

Essünk túl már az elején a Kórház ügyén. Tudom nincs beleszólása a városnak, de azért kíváncsi lennék a véleményedre. Rendelkezel a jövővel kapcsolatban valamilyen hiteles információval?

 

Hiteles információt, amely erre hivatott szervtől származna továbbra sem kaptam, csak a térségben élő országgyűlési képviselők osztották meg velem információikat. A városi önkormányzat továbbra is támogatja, hogy Marcaliban jól működő kórház és ennek keretén belül járóbeteg ellátás működjön. Ezért itt is megerősítem, hogy az apartman házban (Nőtlen tiszti) 5 lakást biztosítunk a kórháznak.

 

Nem volt szerintem marcali lakos, aki ne örült volna a hírnek, hogy elkelt a szálloda. Tudomásom szerint jelenleg a teljesítés elkészült és a tervezők is dolgoznak. Arra kérlek tájékoztass minket, hogy áll a szálloda? Tavasszal kezdenek építkezni?

 

A szállodánál minden a tervek szerint halad, folyik a tervek aktualizálása és a tulajdonosok igénye szerint áttervezése, ezt követheti az engedélyezési eljárás, majd a kivitelezők kiválasztása.

 

Sok éven át rontotta a városképet a volt nőtlen tiszti szálló. Hosszadalmas jogi procedúrát követően került vissza a város tulajdonába. Sikeresen pályáztunk, és ma már szép épület, hasznos funkcióval, szép környezetben, a város javára. Tudok róla, hogy már vannak „beköltözők”, hogy áll ma a kihasználtság?

 

Megkezdődött a bérlők beköltözése, még ebben az évben a már megkötött szerződések hatására egy szint megtelik. Meg kell jegyezni, hogy a korábbi érdeklődés a cégek járvány miatti várakozó álláspontja miatt csökkent.

 

Ha már a városképet sok éve rontó helyszíneket veszem sorba ide tartozik a Dózsa telep. Úgy tudom a műszaki átadás van hátra. Megítélésem szerint egy kulturált, rendezett környezet készült el. Remélem sokáig így marad. Van pályázati lehetőség a további szegregált helyszínek rendbetételére?

 

Lezárult a beruházás, folyamatban van a műszaki átadási eljárás. Kollégáim készítik a hibajegyzékeket, melyeket még a kivitelezőnek ki kell javítania. A fentebb említett 24 pályázati elképzelés között szerepel, és már egészen jól kidolgozott a Táncsics utcai kastély és környékének rendbe tétele.

 

A piac rendbetételével talán lezárult az a hosszú folyamat, ami a volt belsőlaktanya városba integrálását jelentette. Jól gondolom?

 

A piacon már csak kisebb csinosításokat végeznénk. Egyértelmű, hogy az új piac-tartási rend helykiosztás bevált. A kulturáltság javult, és a bevételek emelkedtek, vagyis a Marcali piac népszerűsége nőtt. A laktanya területén azzal, hogy a piac területe minden rendezvény megtartására alkalmassá vált megfontolandó a volt alakuló tér parkosítása.

 

Három nagy üzletlánc is üzletet nyitott Marcaliban. Az ALDI, a ROSSMAN és a KiK. Talán már nincs is olyan üzletlánc az országban, akinek ne lenne Marcaliban üzlete. De lehet, hogy rosszul tudom… van esetleg jelentkező?

 

A járvány ideje alatt a helyi közösség összefogása mellett másik nagyon pozitív üzenet volt a jelzett 3 üzletlánc városunkba érkezése, ami bizonyította szemben a „hordó-szónoklatokkal”, amik, valamivel több mint egy évvel ezelőtt hangzottak el, hogy a város igen is életképes és fejlődik. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy Magyarország talán legjelentősebb vállalkozói köre vásárolta meg és fejleszti a szállodát, akkor azt kell mondanom, hogy külső gazdasági szakemberek állapítják ezt meg.

 

A városközpont felújításának része volt a Civil Ház és a Művelődési Központ rendbetétele. Nem tudom a Rákóczi tömbbelső rendbetétele része lesz a most folyó rekonstrukciónak? Megkezdődött a Rákóczi út átalakítása, ahogy én látom jó ütemben halad a kivitelező. Hogy áll a projekt a tervekhez képest?

 

Elkészült a beruházás megvalósíthatósági tanulmány terve, és a „Zöld Város” program keretében pályázni fogunk a Posta köztől és Széchenyi utcáig terjedő terület fejlesztésére, ha a kiírás lehetővé teszi, még a Széchenyi utcai lakótelepet is belevonnánk.

 

Jelentős támogatást nyertünk a bölcsőde korszerűsítésére, bővítésére. Ahhoz, hogy a bölcsi is üzemeljen és a felújítást is megtudja kezdeni a kivitelező, két csoportot a volt Mikszáth oviba már átköltöztettünk. Mikor kezdődik a munka a bölcsibe?

 

Ahogy fentebb jeleztem, napokon belül megtörténik a kivitelező kiválasztása, ami az épület felújítására vonatkozik, de a program végrehajtását már hónapokkal ezelőtt megkezdtük. A Mikszáth utcai óvodában kialakítottuk azokat a helységeket, ahol a bölcsődések felét el tudjuk helyezni.

 

Hegyi utak és a belterületi földesutak egy része is jelentős változáson esett át. Folytatódik ez a felújítás?

 

Ha 2021-ben további elvonások nem lesznek, tehát változatlan marad az adórendszer, akkor lesz lehetőség arra, hogy a program folytatódjon.

 

Helikopterbázis céljára a város egy hektár földet adott térítés mentesen a Belügyminisztériumnak a Keleti Iparterületen. 2021-ben elkezdődik ez a beruházás?

 

A terület átadása megtörtént, a tervezők többször jártak a helyszínen. Bereczk Balázs alpolgármester úrral heti rendszerességgel egyeztetnek, az, hogy a beruház megkezdődhet-e 2021-ben, az a központi költségvetéstől függ, hogy a Készenléti Rendőrség számára címzetten biztosítja-e a szükséges összegeket.

 

Naperőművek épülnek sorra a városunkban, jelenleg már kettő üzemel. Épülőfélben van egy harmadik a Keleti Iparterületen. Egy korábbi interjúdban említetted, hogy miután rendeződött a Déli Iparterületen a tulajdonosi szerkezet - megszűnt a blokkoló többsége a magántulajdonosnak – hamarosan ott is vannak jelentkezők naperőmű építésére. Hogy áll ma a helyzet?

 

Valóban megszűnt a blokkoló kisebbségi tulajdon, és a jelenlegi részvényesek egyetértenek abban, hogy egy jelentős naperőmű épüljön a területen. (Ami akár kiemelt státuszú beruházás is lehet)

 

Kértük vissza az Államtól a volt tüdőgondozót és a volt szakrendelőt. Történt előrelépés ez ügyben?

 

Minden szükséges dokumentációt becsatoltunk az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, mint a kórházak fenntartójának, ahonnan ígéretet kaptunk az átadást lehetővé tevő kormány-előterjesztés elkészítésére. November végén hatályba lépett az a törvény, ami ÁEEK-t megszüntette, létrehozva a kórház főigazgató státuszát, így ezzel a szervezettel kell folytatnunk a tárgyalásokat. Ha szerencsénk van, akkor akik az ügyünket ismerik és támogatták átvételre kerülnek ehhez az új intézményhez, de ez csak január elseje után derül ki.

 

Köszönöm Marcali minden lakójának azt a támogatást, amelyet munkánkhoz nyújtott, és fegyelmezetten betartotta a járványügyi szabályokat. Bízom benne, hogy 2021. nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb év lesz, és ehhez kívánok mindannyiunknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, Boldog Új Esztendőt és Jó Egészséget!

 

Köszönöm az interjút!

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb